Predsjedanje Hrvatskoga sabora Parlamentarnom skupštinom Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi, 1. srpnja 2016. - 1. srpnja 2017.

Povezanost. Komunikacija. Suradnja.

SEECP

 

U sklopu jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), Hrvatski sabor od 1. srpnja 2016. godine predsjeda Parlamentarnom skupštinom SEECP-a. U vrijeme hrvatskog predsjedanja, predsjednik Sabora obnaša dužnost predsjednika Parlamentarne skupštine SEECP-a. 

Nit vodilja hrvatskog predsjedanja sažeta je geslom:

"Povezanost. Komunikacija. Suradnja." 

U uvodnom pismu upućenom predsjednicima parlamenata zemalja sudionica SEECP-a u srpnju ove godine, predsjednik Hrvatskoga sabora predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Parlamentarnom skupštinom:
• daljnji rad na institucionalizaciji i jačanju vidljivosti Skupštine;
• potpora zemljama sudionicama za članstvo u EU-u i približavanje euroatlantskim integracijama;
• jačanje suradnje Parlamentarne skupštine s drugim međuparlamentarnim skupštinama, Europskim parlamentom te Vijećem za regionalnu suradnju (RCC); 
• jačanje rada glavnih odbora.

Hrvatski će sabor, u skladu s usvojenim Programom rada 2016.-2017., u sljedećih godinu dana organizirati barem dva sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine, plenarno zasjedanje Skupštine te dopunske sastanke u skladu s potrebom i dogovorom između članica.

Parlamentarna skupština SEECP-a formalno je osnovana na inauguracijskoj sjednici održanoj 2014. godine u Rumunjskoj, a okuplja predstavnike 13 parlamenata zemalja sudionica SEECP-a: iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Moldove, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. 

Primarni cilj Parlamentarne skupštine SEECP-a je jačanje suradnje i usklađivanje napora između parlamenata svih država sudionica radi promicanja i daljnjega osiguranja mira, sigurnosti, stabilnosti, solidarnosti i dobrosusjedske suradnje u regiji u interesu svojih građana te Europe općenito.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.
 

Hrvatski sabor plenarnom sjednicom Parlamentarne skupštine SEECP-a završava jednogodišnje predsjedanje Skupštinom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predsjedao je četvrtom plenarnom sjednicom Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koja se u sklopu hrvatskog predsjedanja SEECP-om održala u subotu u Zagrebu i okupila predstavnike 13 parlamenata koji su raspravljali o temi „Povezanost, suradnja, komunikacija – put naprijed“.
Više

U Opatiji održan sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Opatija - Na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) održanom u subotu u Opatiji u okviru hrvatskog predsjedanja, okupili su se zastupnici parlamenata sudionika SEECP-a i raspravljali o pripremama četvrtog plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine SEECP-a koje će se 8.-10. lipnja 2017. godine održati u Zagrebu.
Više

U Hrvatskome saboru održani sastanci glavnih odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - U okviru predsjedanja Hrvatskoga sabora Parlamentarnom skupštinom Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi, u Hrvatskome saboru održani su sastanci Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku te Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnosnu suradnju PS SEECP-a.
Više

Vedran Babić sudjelovao na međuparlamentarnoj konferenciji o transeuropskoj umreženosti i povezanosti

Priština - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) Vedran Babić sudjelovao je u ime predsjedatelja Parlamentarne skupštine SEECP-a na međuparlamentarnoj konferenciji s temom transeuropske umreženosti i povezanosti.
Više

U Saboru održan sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb – Prvi sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), u okviru hrvatskog predsjedanja SEECP-om, održan je u Hrvatskome saboru u subotu, 3. prosinca. Predstavnicima parlamenata okupljenih u Procesu suradnje u Jugoistočnoj Europi uvodno se obratio potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je izrazio uvjerenje  u uspješno predsjedanje Republike Hrvatske Procesom koje će biti u skladu s motom: „Povezanost. Komunikacija. Suradnja.“.
Više

Vedran Babić sudjelovao na zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku gospodarsku suradnju

Beograd - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi Vedran Babić, u ime predsjedatelja Parlamentarne skupštine SEECP-a, sudjelovao je kao promatrač na 48. plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku gospodarsku suradnju (PABSEC).
Više

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine SEECP-a sudjelovalo na zasjedanju Baltičke skupštine i Baltičkog vijeća

Riga - Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi sudjelovalo je, u statusu promatrača, na plenarnom zasjedanju 35. Baltičke skupštine i 22. Baltičkog vijeća koje se održalo u glavnom gradu Latvije 27. i 28. listopada. Parlamentarnu skupštinu SEECP-a predstavljali su zastupnik u Senatu rumunjskog parlamenta Nicolae Vlad Popa i zastupnik u Velikoj nacionalnoj skupštini Turske Hakan Çavuşoglu.
Više