7. Dunavska parlamentarna konferencija, Hrvatski sabor, Zagreb, 28. listopada 2020.

7. Dunavskom parlamentarnom konferencijom održanom u Saboru, Hrvatska završila predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju

zatvaranje predsjedanja
Predaja hrvatskog "kormila predsjedanja" Slovačkoj

Zagreb - U okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom EU-a za dunavsku regiju (EUSDR), Hrvatski sabor bio je u srijedu domaćinom 7. Dunavske parlamentarne konferencije pod nazivom ''Pametna rješenja za održivi razvoj''. Ovim događanjem ujedno je obilježen kraj hrvatskoga predsjedanja Strategijom kojeg preuzima Slovačka. „Kormilo predsjedanja“ je u Hrvatskome saboru slovačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Susku predala ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak. 

Otvorivši videokonferenciju, predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić prenio je poruku predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića sudionicima konferencije u kojoj je naglašeno kako  Hrvatski sabor ostaje posvećen razmjeni iskustava i aktivnostima usmjerenima  na jačanje i razvoj Strategije EU-a za dunavsku regiju. Osvrnuo se na rad Dunavske parlamentarne konferencije te rekao da je ona od svojeg prvog održavanja 2014. godine do danas ispunila svoju zadaću.  

Program rada konferencije, kako je kazao Pavić, usmjeren je na poticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja podunavske regije, na raspravu o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških tvrtki i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u regiji, na razmatranje načina poboljšanja prijenosa znanja između sveučilišta, gospodarstva i lokalnih zajednica, kao i stvaranje novih radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću za sprječavanje iseljavanja mladih i poticanje dugoročnog regionalnog razvoja. 

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima su se obratili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Tramišak se osvrnula na sve što je učinjeno posljednjih deset godina u implementaciji projekata Strategije EU-a za dunavsku regiju te Akcijskog plana. Naglasila je da su odrađene  brojne aktivnosti, učinjeno  sve ono što je bilo zacrtano u Strategiji, revidiran je akcijski plan i uspostavljen  novi set prioriteta za razvoj, održivi razvoj i zaštitu okoliša diljem dunavske regije. U vezi s harmoničnim razvojem dunavske regije ukazala je  na važnost donošenja pametnih rješenja te naglasila kako 14 država dionica ove Strategije dodatno trebaju raditi na provođenju ideja Strategije u praksi i stvarnom životu. Ministar Grlić Radman  je istaknuo  kako je Dunav integracijski faktor regije jer povezuje preko 100 milijuna ljudi. Na razini Vlada zemalja dunavske regije, kazao je, razmatralo se kako aktivirati puni potencijal regije i ujednačiti i ojačati njezin održivi razvoj. Stoga je dana puna podrška zajedničkim projektima koji su usmjereni na održivi razvoj, digitalizaciju i inovaciju, ali i na projekte kojima je fokus zdravlje ljudi.

U plenarnom dijelu konferencije koju je moderirao predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković obratili su se rektor Sveučilišta u Mariboru Zdravko Kačič, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Bolanča te voditelj Odjela za inovacijski sustav Hrvatske gospodarske komore Mateo Ivanac koji su iznijeli primjere iz prakse transfera znanja između sveučilišta, ekonomije i lokalne zajednice.

Rektor mariborskog Sveučilišta Kačič istaknuo je kako je u ovim vremenima u kojima je  COVID promijenio život ljudi u mnogim aspektima važno pravilno vrednovati znanje jer ono je osnova  razvoja. Mariborsko sveučilište aktivno je u jednom od stupova dunavske Strategije pod nazivom „izgradnja napretka'' istaknuo je Kačić. Naglasio je važnost suradnje sveučilišta dunavske regije i zajedničkom radu na razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija te suradnje s dionicima gospodarskog sektora. Kao trenutne prepreke u provođenju ovih ciljeva vidi u nedostatku svjesnosti o važnosti dunavske Strategije, ne samo među običnom populacijom, već i na razini vlada i administracije, ali i u nepovoljnim zakonskim okvirima u većini zemalja podunavskog područja.

Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Bolanča također je govorio o povezivanju akademskih institucija i gospodarskog sektora u kontekstu pronalaženja „pametnih“ rješenja za održivi razvoj na primjeru svojega fakulteta. Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav Hrvatske gospodarske komore, predstavio je rad HGK na području istraživanja razvoja inovacijskih strategija za dunavsku regiju. 
U raspravi koja je otvorena sudjelovali su: István JAKAB (HU), Tobias GOTTHARDT (DE), Mr Josha FREY (DE) Nikolaus BERLAKOVICH (AT), Carmen JEITLER-CINCELLI (AT), Elisabeth GÖTZE (AT), Guido WOLF (DE), Marina PENDEŠ (BiH), Christoph MATZNETTER (AT) te Dragan KRAPOVIĆ (ME). 

U završnom dijelu konferencije, domaćin Marko Pavić predstavio je Zajedničku izjavu, pozdravivši održavanje sljedeće konferencije pod domaćinstvom Slovačkog parlamenta.