Saborska radna tijela i njihova uloga u pristupnom procesu

Hrvatski sabor sudjelovao je u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i putem svojih radnih tijela.

Odbor za europske integracije, osnovan 2000. godine, pratio je usklađivanje pravnog sustava Republike Hrvatske s pravnim sustavom Europske unije. U nadležnosti je imao i praćenje izvršavanja prava i obveza Republike Hrvatske proizašlih iz međunarodnih ugovora koji se odnose na Vijeće Europe. Odbor je pratio i programe pomoći i suradnje Europske unije te surađivao i razmjenjivao iskustva s tijelima u europskim integracijama. 

Zajednički parlamentarni odbor Republike Hrvatske i Europske unije osnovan je na temelju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Uspostavljen je 2004. odlukama Europskoga parlamenta i Hrvatskoga sabora. Odlukom Europskoga parlamenta realizirano je i načelo individualnog pristupa EP-a Republici Hrvatskoj, dok se od 1992. do 2004. suradnja odvijala u okviru skupine zemalja Jugoistočne Europe. Članovi Zajedničkog odbora sastajali su se dva puta godišnje na redovitim sastancima kako bi razmijenili iskustva o svim najvažnijim vidovima pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i kako bi raspravili relevantna pitanja za djelotvorno funkcioniranje i daljnji razvoj EU-a. Odbor se sastajao naizmjenice u Bruxellesu ili Strasbourgu i Hrvatskoj. Na kraju svih sastanaka usvojene su zajedničke izjave i preporuke. Zajednički parlamentarni odbor održao je ukupno 17 sastanaka, posljednji je održan u Splitu 29. i 30. travnja 2013.

Kao posebno radno tijelo nadležno za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, od 2005.do 2011., djelovao je Nacionalni odbor. Odbor je provodio političku kontrolu pristupnih pregovora. Okupljao je predstavnike svih parlamentarnih stranaka, a odluke su se na njegovim sjednicama donosile konsenzusom. Odbor je služio i kao forum za konzultacije i raspravu između parlamentarnih stranaka i Vlade. Ostale funkcije Odbora uključivale su davanje relevantnih informacija o Europskoj uniji i jačanje svijesti hrvatske javnosti o europskim pitanjima.

 

Početak pristupnih pregovora                 Kraj pristupnih pregovora

3. listopada 2005.                                    30. lipnja 2011.
 

Saborski dužnosnici u relevantnim saborskim radnim tijelima
 od početka pregovora do članstva u EU 
 

  4. saziv 5. saziv 6. saziv 7. saziv
  2.2.2000.-17.10.2003. 22.12.2003.-12.10.2007. 11.1.2008.-28.10.2011. 22.12.2011.- 28.12.2015.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić Vladimir Šeks Luka Bebić

Boris Šprem

Josip Leko

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU -

Gordan Jandroković          (predsjednik)            

   Marija Pejčinović Burić              (predsjednica)                    

Andrej Plenković      (predsjednik)     

Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji - Zoran Milanović           (predsjednik)                Vesna Pusić                           (predsjednica)                       -
Odbor za europske integracije Mate Granić                (predsjednik)               Neven Mimica             (predsjednik)               Neven Mimica                      (predsjednik)                         Daniel Mondekar (predsjednik)