Simulirani parlament studenata

U sklopu svojih edukativnih programa za srednjoškolce i studente Služba za građane organizira simulirane sjednice parlamenta usmjerene na: podizanje razine znanja o zakonodavnoj proceduri, razumijevanje uloge Sabora kao zakonodavnog tijela u svakodnevnom životu građana te razvoj demokratske političke kuture među mladima.

Dosadašnje simulirane sjednice studenata okupile su u najvećem broju studente prava, politologije i ekonomije zagrebačkog Sveučilišta koji su imali prilike raspravljati o nekoliko zakonskih prijedloga kao i o prijedlogu promjene Ustava. 

Kako bi projekt bio uspješno realiziran, a studentima što vjernije bio prikazan rad saborskih zastupnika, studentima je Hrvatski sabor odobrio korištenje Sabornice na dan održavanja simulirane sjednice, tako da već tradicionalno studenti zagrebačkog Sveučilišta u vrijeme kada Sabor nije u zasjedanju održavaju simulirani parlament u Sabornici.   

Izravan prijenos simulirane sjednice bio je omogućen putem HTV 4 kanala, Saborske televizije te saborskoga YouTube kanala. Posljednji put u Sabornici studenti zagrebačkog Sveučilišta održali su simuliranu sjednicu 4. ožujka 2019., a tema sjednice bio je Prijedlog izmjena i dopuna zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U Hrvatskome saboru, u dvorani Josipa Šokčevića (Maloj vijećnici), održano je i nekoliko simuliranih sjednica studenata u organizaciji Europske udruge studenata prava (ELSA), a Služba za građane pružala je studentima logističku potporu u organizaciji sjednice.

Dosadašnje simulirane sjednice studenata

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao na simuliranoj saborskoj sjednici studenata Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na 3. simuliranoj saborskoj sjednici studenata prava, politologije i ekonomije Sveučilišta u Zagrebu.
Više

U Saboru održana treća simulirana sjednica parlamenta studenata prava, ekonomije i političkih znanosti

Zagreb – U Hrvatskome saboru u ponedjeljak je održana treća po redu simulirana sjednica parlamenta koja je ove godine okupila oko stotinu  studenata prava, ekonomije i političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
Više

U Saboru održana 2. simulirana sjednica studenata prava, ekonomije i političkih znanosti

Zagreb - Studenti prava, ekonomije i političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Rijeci, njih 128, u ponedjeljak su zauzeli mjesta u saborskim klupama kako bi na simuliranoj sjednici raspravili izmjene hrvatskog Ustava, a vezano uz pitanja od nacionalne važnosti za hrvatske građane o kojima bi se trebalo odlučivati putem referenduma.
Više

Simulirana sjednica Sabora za studente (ELSA)

U organizaciji Europske udruge studenata prava (ELSA) u Hrvatskome saboru održat će se studentska simulirana sjednica parlamenta. Simulirana sjednica za studente održat će se u srijedu, 24. svibnja 2017. u Sabornici od 9.00 do 14.30 sati.
Više