Priopćenja

Ukupno rezultata: 6958
Ukupno rezultata: 6958

Domagoj Hajduković sudjelovao na svečanoj dodjeli nagrade „Europski građanin“

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u petak na svečanoj dodjeli nagrade Europskoga parlamenta „Europski građanin“ koja je održana u Kući Europe.
Više

Davor Ivo Stier sudjelovao na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Rim - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Davor Ivo Stier sudjelovao je na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji je održan 25. i 26. studenoga 2021. godine u Rimu.
Više

Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska primili francuskog senatora Lecontea i zastupnicu u Nacionalnoj skupštini Tanguy

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska Silvano Hrelja i članica Skupine Martina Vlašić Iljkić održali su u četvrtak sastanak s članom francuskog Senata Jeanom-Yvesom Leconteom te voditeljicom Skupine prijateljstva s Republikom Hrvatskom u Nacionalnoj skupštini Francuske Lilianom Tanguy.
Više

Odbor za poljoprivredu raspravljao o Strategiji "od polja do stola"

Šibenik – Odbor za poljoprivredu održao je u četvrtak tematsku sjednicu posvećenu Strategiji "od polja do stola" i kratkim lancima opskrbe hranom. Sjednica je održana u okviru 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta i 19. Sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se od 25. do 27. studenoga 2021. godine održavaju u Šibeniku pod pokroviteljstvom Odbora za poljoprivredu.
Više

Odbor za europske poslove održao prethodnu raspravu o djelovanju Hrvatskoga sabora u europskim poslovima

Zagreb - Odbor za europske poslove održao je u četvrtak prethodnu raspravu o djelovanju Hrvatskoga sabora u europskim poslovima na kojoj je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila program rada Europske komisije za 2022. godinu.
Više

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku raspravljao o trenutačnoj situaciji i problemima u zdravstvenoj skrbi osoba sa šećernom bolešću

Zagreb – U Saboru je u četvrtak održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojoj se raspravljalo o trenutačnoj situaciji u području zdravstvene zaštite oboljelih od šećerne bolesti, kao i problemima koji su nastali za vrijeme pandemije COVID-a 19 koja je u velikoj mjeri utjecala i na život osoba sa šećernom bolešću.
Više

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek sudjelovao na sastanku OECD-a u sklopu projekta „Pošteni tržišni uvjeti za konkurentnost“

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek sudjelovao je u četvrtak na videokonferencijskom sastanku u sklopu projekta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) „Pošteni tržišni uvjeti za konkurentnost“.  
Više

Održana tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske o prijedlozima modela izbornog zakona Federacije Bosne i Hercegovine

Zagreb – Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je u utorak tematsku sjednicu o temi "Prijedlozi modela za Izborni zakon FBiH" na kojoj su uz članove Odbora sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Više

Utvrđen redoslijed postavljanja zastupničkih pitanja Vladi RH na 9. sjednici Sabora - pitanja postavlja 40 zastupnika

Zagreb - Redoslijed postavljanja usmenih zastupničkih pitanja Vladi Republike Hrvatske na 9. sjednici Hrvatskoga sabora, u srijedu, 24. studenoga 2021. utvrđen je ždrijebom. Pitanja će postaviti 40 zastupnika.
Više

25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama?

25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na tri sestre Mirabel iz Dominikanske Republike. Njih je 1960. godine radi revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu dao pogubiti diktator Rafael Trujillo.
Više

Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića predsjedniku Skupštine Sjeverne Makedonije Xhaferiju i obiteljima stradalih u prometnoj nesreći u Bugarskoj

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti predsjedniku Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talatu Xhaferiju i obiteljima stradalih sjevernomakedonskih državljana.
Više

Jandroković: Sebično je promišljati o vlastitoj slobodi dok drugi ljudi umiru

Zagreb - U današnjem gostovanju u emisiji Hrvatskoga radija „S Markova trga“ predsjednik Sabora Jandroković govorio je o aktualnim temama među kojima i o provođenju novih mjera Stožera civilne zaštite u Hrvatskome saboru.
Više

Ivana Posavec Krivec sudjelovala na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a sudjelovala je u ponedjeljak na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a tijekom grčkog predsjedanja (CiO).
Više

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio sućut obitelji u povodu smrti umirovljenog saborskog zastupnika Slavka Degoricije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti umirovljenog saborskog zastupnika Slavka Degoricije.
Više

Odbor za poljoprivredu pokrovitelj 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta i 19. Mediteranskog sajma zdrave hrane

Zagreb - Saborski Odbor za poljoprivredu pokrovitelj je 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta i 19. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se od 25. do 27. studenoga 2021. godine održavaju u Šibeniku.
Više

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković s izaslanstvom u Vukovaru sudjelovao na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021., „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“

Vukovar - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Vukovaru sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021., „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.
Više

Petir i Vukovac sudjelovale na međuparlamentarnom sastanku o izradi nacionalnih strateških planova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir i potpredsjednica Odbora Ružica Vukovac sudjelovale su u četvrtak na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta pod nazivom „Izrada strateških planova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike u državama članicama EU“ koji se je održao u hibridnom obliku. 
Više

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice zločina u Škabrnji

Škabrnja - Obilježavanje 30. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u četvrtak okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenog 1991.
Više

Hajduković primio turskog veleposlanika Hizlana

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Turske u Hrvatskoj Mustafom Babürom Hizlanom.
Više

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio marokansku veleposlanicu Nour El Houda Marrakchi

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Maroko Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s veleposlanicom Kraljevine Maroka u Hrvatskoj Nour El Houda Marrakchi s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktualnim političkim zbivanjima na području sjevera Afrike te odnosima Europske unije i zemalja Magreba.
Više

Saborsko izaslanstvo nastavlja službeni posjet Republici San Marino

San Marino – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino akademik Željko Reiner te članice Skupine Ljubica Maksimčuk i Katica Glamuzina u nastavku posjeta Republici San Marino održali su sastanak s ministrom vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Lucom Beccarijem.
Više

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio odličje Republike San Marina

San Marino – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino akademik Željko Reiner primio je u utorak, na prigodnoj svečanosti, drugo najviše odličje koje Republika San Marino dodjeljuje stranim državljanima – Odličje viteškog reda svete Agate.
Više

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo posjetio JANAF-ov Terminal Omišalj

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek posjetio je u utorak JANAF-ov Terminal Omišalj na otoku Krku u pratnji Uprave JANAF-a d.d., predsjednika Uprave mr.sc. Stjepana Adanića i člana Uprave Vladislava Veselice.
Više

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan kojega obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.
Više

Domagoj Hajduković primio veleposlanicu Portugala Da Silvu

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u utorak veleposlanicu Portugala u Hrvatskoj Mariu Paulu Vieiru Leal da Silvu s kojom je razgovarao o bilateralnoj suradnji, budućoj suradnji unutar Europske unije te posebno jačanju odnosa dviju država na parlamentarnoj razini. 
Više

Zastupnik Ivan Ćelić sudjelovao na sastanku Azijsko-europskog parlamentarnog partnerstva

Zagreb - Zastupnik Ivan Ćelić sudjelovao je u utorak na 11. sastanku Azijsko-europskog parlamentarnog partnerstva (11th Asia-Europe Parliamentary Partnership – ASEP 11) koji je u organizaciji parlamenta Kambodže održan videokonferencijskim putem.
Više

16. studenoga - Međunarodni dan tolerancije

Od 1996. godine 16. studenog se obilježava Međunarodni dan tolerancije. Taj dan je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila danom tolerancije i pozvala svoje države članice da ga obilježavaju kako bi podigli svijest građana o važnosti poštivanja i uvažavanja različitosti. Na taj dan su države članice UNESCO-a 1995. godine usvojile Deklaraciju o načelima tolerancije kojom se ovaj dan proglašava Međunarodnim danom tolerancije.
Više

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Nacionalnog vijeća Slovačke Borisa Kollára

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Borisa Kollára koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.
Više

Marko Pavić sudjelovao na sastanku o klimatskim promjenama na Mediteranu

Zagreb - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Marko Pavić sudjelovao je u ponedjeljak, videokonferencijskim putem, na sastanku Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran pod predsjedanjem portugalskog  parlamenta.
Više

Marijana Petir sudjelovala je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur i 30 godina od stradanja žrtava u selu Kostrići

Majur – Zastupnica Marijana Petir, kao izaslanica predsjednika Sabora, sudjelovala je u ponedjeljak na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur.
Više

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao na konferenciji o mladima i budućnosti Sredozemlja

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove i član plenarne sjednice Konferencije o budućnosti Europe Domagoj Hajduković sudjelovao je u ponedjeljak, videokonferencijskim putem, na konferenciji o mladima i budućnosti Sredozemlja koju je, kao nacionalno događanje Konferencije o budućnosti Europe, organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Zadru.
Više

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner u službenom posjetu San Marinu

San Marino - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-San Marino akademik Željko Reiner i članice Skupine prijateljstva Ljubica Maksimčuk i Katica Glamuzima započeli su u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Republici San Marino.
Više

14. studenoga obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti

14. studenoga na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Svjetski dan šećerne bolesti najveća je globalna kampanja podizanja svijesti o toj bolesti, a od 2006. godine je i službeno priznat od Ujedinjenih naroda.
Više

Na sjednici Odbora za poljoprivredu predstavljena Dugoročna vizija Europske komisije za ruralna područja do 2040. godine

Zagreb – Odbor za poljoprivredu održao je u petak tematsku sjednicu na kojoj je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica predstavila Dugoročnu viziju Europske komisije za ruralna područja do 2040. godine u kojoj su utvrđeni izazovi i brige s kojima se ta područja suočavaju, ali i naglašene mogućnosti koje su dostupne ovim područjima. 
Više

Sabljar-Dračevac: Važno je što češće podsjećati da od šećerne bolesti može oboljeti svatko

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar-Dračevac uputila je pismo Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga u povodu obilježavanja Svjetskoga dana šećerne bolesti koja se prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation) obilježava 14. studenoga, a s ciljem podizanja globalne svijesti o dijabetesu te ukazivanja na mogućnosti njegove prevencije i liječenja.
Više

Predsjednik Sabora Jandroković primio ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatifa bin Abdulaziza Al-Sheikha

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatifa bin Abdulaziza Al-Sheikha koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.
Više

Održana 15. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika

Zagreb - Održana je 15. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Tema sjednice bio je dogovor o načinu rada Hrvatskoga sabora u budućem razdoblju te dnevni red predstojeće 9. sjednice Hrvatskoga sabora.
Više

12. studenoga obilježava se Svjetski dan borbe protiv upale pluća

12. studenoga obilježava se Svjetski dan borbe protiv upale pluća kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti koja svake godine pogađa oko 450 milijuna ljudi diljem svijeta te je na šestom mjestu među glavnim uzrocima smrtnosti.
Više

U Saboru prikazani dokumentarni filmovi „Štafeta smrti“ i „Od toga dana“ te otvorena izložba ratnih fotografija „Vukowar 1991.“

Zagreb – Uoči obilježavanja 30. godišnjice pada Vukovara te Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Saboru je organizirana projekcija dvaju dokumentarnih filmova koji govore o potresnim događajima iz Domovinskog rata te je otvorena izložba ratnih fotografija „Vukowar 1991.“
Više

Izaslanstvo Odbora za europske poslove zaključilo posjet Ankari

Ankara – Izaslanstvo Odbora za europske poslove zaključilo je u srijedu službeni posjet Velikoj nacionalnoj skupštini Turske i Ankari sastancima s predsjednikom Pododbora za migracije Atayem Usluom, voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Turske i Hrvatske Ismailom Bilenom i članovima skupine te sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i zaduženim za europske poslove Farukom Kaymakcijem.
Više

Zastupnik Marko Pavić sudjelovao na međuparlamentarnoj sjednici o očekivanjima nacionalnih parlamenata od Konferencije o budućnosti Europe

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je u utorak na međuparlamentarnoj sjednici Odbora za ustavna pitanja Europskoga parlamenta  na temu „Očekivanja nacionalnih parlamenata od konferencije o budućnosti Europe".
Više

Izaslanstvo Odbora za europske poslove boravi u službenom posjetu Ankari

Ankara - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Darko Sobota, te članovi Marijana Balić i Davor Ivo Stier borave u službenom posjetu Ankari, na poziv predsjednika Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske Mehmeta Kasıma Gülpınara.
Više

Klub zastupnika Socijaldemokrati održao okrugli stol s temom: „Što donosi najavljena reforma sustava socijalne skrbi?“

Zagreb - U Hrvatskom saboru, u organizaciji Kluba zastupnika Socijaldemokrata održan je okrugli stol o temi predstojeće reforme sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj. 
Više

10. studenoga obilježava se Svjetski dan znanosti za mir i razvitak

UNESCO je 2001. godine 10. studenoga proglasio danom posvećenim znanosti kako bi se njegovim obilježavanjem osvijestio značaj znanosti u promicanju mira i održivog razvoja, promicala nacionalna i međunarodna solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja na dobrobit društva te usmjerila pozornost na izazove s kojima se suočava suvremena znanost.
Više

Zastupnica Sanja Radolović sudjelovala na sastanku Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Zagreb – Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Sanja Radolović sudjelovala je u ponedjeljak na virtualnom sastanku Odbora za prava žena Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran koji se održao pod predsjedanjem Zastupničkog doma talijanskog parlamenta. 
Više

Zastupnici Ivan Ćelić i Marko Pavić sudjelovali na parlamentarnom sastanku u okviru Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama

Glasgow – U sklopu Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 26) u nedjelju je održan parlamentarni sastanak koji je okupio brojne parlamentarce zemalja članica Interparlamentarne unije (IPU) kao i brojne stručnjake za područje klimatskih promjena te predstavnike međunarodnih organizacija. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora su činili zastupnici Ivan Ćelić i Marko Pavić.
Više

Ante Bačić sudjelovao na predstavljanju ekološkog projekta „CO2mpensating by Planting“ Saveza izviđača Hrvatske

Zagreb - Ante Bačić, predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, pododbora Odbora za obitelj, mlade i sport, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao je na predstavljanju ekološkog projekta „CO2mpensating by Planting“ kojega je osmislio Savez izviđača Hrvatske.
Više

Na zajedničkoj sjednici triju odbora predstavljeno Godišnje izvješće Europskog revizorskog suda za 2020. godinu

Zagreb – Članica Europskog revizorskog suda (ERS) Ivana Maletić predstavila je u četvrtak, na zajedničkoj tematskoj sjednici Odbora za financije i državni proračun, Odbora za europske poslove i Odbora za  regionalni razvoj i fondove Europske unije, Godišnje izvješće ERS-a za 2020. godinu te govorila o važnosti pravodobnog i efikasnog korištenja sredstava iz Fonda za oporavak i otpornost.
Više

Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o položaju liječnika obiteljske medicine u kontekstu najavljenih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Zagreb – U Saboru je u četvrtak održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojoj je provedena rasprava o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s fokusom na položaj liječnika u kontekstu tih izmjena.
Više

Davor Bernardić sudjelovao na Mediteranskom forumu Parlamentarne skupštine OESS-a

Kopenhagen/Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić sudjelovao je u četvrtak na drugom dijelu Sastanka Mediteranskog foruma koji se održao u okviru 19. jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a.
Više