Predsjednik Hrvatskoga sabora sudjelovao na svečanosti u Europskom parlamentu

Strasbourg - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prisustvovao je svečanosti podizanja hrvatske zastave ispred Europskog parlamenta, te plenarnoj sjednici na kojoj je 12 hrvatskih eurozastupnika stupilo na dužnost. U izaslanstvu su Sabora i potpredsjednici Dragica Zgrebec i Željko Reiner te zastupnici Igor Dragovan, Milorad Pupovac i Gvozden Flego.

U govoru na svečanosti ispred Europskog parlamenta Leko je rekao kako taj svečani čin znači da je Hrvatska postala dio europske obitelji. Podsjetio je na težak put koji je Hrvatska prošla do ostvarenja ovog cilja te istaknuo da je posebno lijepo danas dijeliti radost s Unijom u Strasbourgu, gradu koji je simbol pomirenja, otvorene i ujedinjene Europe. - Dopustite da parafraziram stihove velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića "Hrvatska utoliko bogatija biva koliko prima da bi vratila dalje", rekao je predsjednik Sabora i predao zastavu RH predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu.

Schulz je u svojem govoru istaknuo da će hrvatski narod obogatiti Europu svojim iskustvima, idejama i inicijativama. Podsjetivši da je Zapadni Balkan regija koja je donedavno bila rastrzana ratovima, zaključio je da to što danas Hrvatsku primaju u europsku obitelj još jedno čudo. Izrazio je poštovanje prema hrvatskom narodu i njegovu političkom vodstvu zbog ostvarenja tog cilja.

Zastave Republike Hrvatske i EU potom su podignute na jarbole pokraj zastava 27 drugih članica Unije, uz klapsku verziju himni RH i EU - Lijepe naše domovine i Ode radosti – koju je izvela Klapa HRM "Sveti Juraj".

Predsjednik Sabora sudjelovao je i na izvanrednoj sjednici Odbora za vanjsku politiku EP-a posvećenoj proširenju, a navečer je prisustvovao svečanosti podizanja hrvatske zastave ispred Gradske vijećnice u Strasbourgu.

Autor: Ured predsjednika Sabora