U Saboru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Zagreb - U Hrvatskome saboru u utorak je po prvi puta prigodnim programom obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Nazočnim visokim dužnosnicima, zastupnicima Hrvatskoga sabora, hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, predstavnicima diplomatskoga zbora i znanstvene zajednice te predstavnicima vjerskih zajednica obratio se predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Predsjednik Sabora Reiner podsjetio je da je hrvatski parlament u lipnju 2011. godine donio Odluku da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj proglasi spomendanom. Istaknuo je  kako je prethodno donesenom Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga  komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, Hrvatski sabor izrazio svoju osudu ne samo nacističkih i fašističkih već i komunističkih zločina. Osvrnuvši se na zločine koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše tijekom Drugoga svjetskog rata, a protiv kojih su vođeni sudski procesi te su za zločine i kažnjeni, Reiner je posebno naglasio kako zločini koje su počinili komunisti nad desecima tisuća Hrvata nikada nisu procesuirani niti kažnjeni.

Reiner je također istaknuo kako je Hrvatska godinama kasnila za drugim europskim državama u kojima je postojao komunistički režim, makar i u verbalnoj osudi komunističkih zločina. – Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o potrebi osude zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima donesena je u Strassbourgu 2006. godine i ona jasno navodi da je uzrok slabe svijesti naroda o tim zločinima to što nije provedena istraga o njima, a krivci nisu kažnjeni, naglasio je predsjednik Sabora. 

- Držim, kazao je Reiner, da je važno da i ovdje u Hrvatskome saboru dostojno obilježimo ovaj dan. Time, dodao je, Sabor jasno i nedvosmisleno još jednom izražava svoju podršku demokraciji i svim vrijednostima na kojima ona počiva – slobodi, višestranačju, pravu na izražavanje vlastitoga mišljenja bez ikakvoga straha, uz puno uvažavanje svih ljudskih prava.  – Uzajamno razumijevanje i poštovanje, zajedništvo i pomirba te poštivanje prava na ravnopravnost i različitost bez ikakve isključivosti neka nas vode u izgradnji ove zemlje i ostvarenju njezine sretnije budućnosti, poručio je predsjednik Sabora Reiner.

Autor: Služba za medije