Tonino Picula predvodi OESS-ovo promatranje predsjedničkih izbora u Ruskoj Federaciji

Zagreb - Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiu, sukladno zaključku Stalnoga odbora Parlamentarne skupštine OESS-a donesenom na sjednici održanoj u Beču 24. veljače 2012. za vrijeme jedanaestog zimskog skupštinskog zasjedanja, imenovao je Tonina Piculu, potpredsjednika Skupštine i člana saborskoga izaslanstva u PS OESS-a, za voditelja Promatračkoga izaslanstva Parlamentarne skupštine OESS-a (Leader of the Short term OSCE Election Observer Mission) koje će promatrati predsjedničke izbore u Ruskoj Federaciji u nedjelju, 4. ožujka 2012.

Sukladno imenovanju, a na temelju Sporazuma o suradnji između Parlamentarne skupštine OESS-a i OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), predsjedatelj OESS-a i irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore, odredio je Tonina Piculu za posebnoga koordinatora koji će voditi cjelokupnu Promatračku misiju OESS-a. Promatračkoj misiji OESS-a priključit će se i promatračka izaslanstva Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe uz organizacijsko-tehničku potporu ODIHR-ovih terenskih promatrača. 

Kao posebni koordinator Promatračke misije OESS-a, Tonino Picula djeluje kao središnji politički čimbenik koji će sastaviti preliminarnu ocjenu ruskih predsjedničkih izbora neposredno nakon promatranja izbora te će u Moskvi dati izjavu na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 5. ožujka 2012.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a