Šeks na Konferenciji predsjednika parlamenata EU o pristupanju Hrvatske

Sve hrvatske političke stranke podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju i oko toga postoji politički konsenzus, a svako usporavanje hrvatskog priključivanja Uniji negativno bi se odrazilo na političke i gospodarske trendove u Hrvatskoj i u regiji u cjelini, rekao je u subotu na sastanku predsjednika europskih parlamenata u Budimpešti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

"Smatramo da svako usporavanje procesa priključenja Europskoj uniji Hrvatske i ostalih zemalja koje su na tom putu nije u interesu ni tih zemalja pa ni u interesu Europske unije", rekao je Šeks. Dodao je da hrvatska strana "žali što je došlo do odgode početka pregovora, što je u Hrvatskoj primljeno s nerazumijevanjem i doživljeno kao određena vrsta nepravde", i izrazio očekivanje da će se postojeća situacija vrlo brzo riješiti.

Šeks je naglasio da Hrvatska čini sve kako bi riješila i posljednji preostali neriješeni slučaj suradnje s ICTY-jem, onaj generala Gotovine, i tako ispunila posljednji od 626 zahtjeva Suda. 

Prema njegovim riječima, Hrvatska je dosad ostvarila važan napredak na svim područjima političkog i društvenog života, a osobito u prilagodbi svog zakonodavstva  s pravnom stečevinom Europske unije. Također je u potpunosti svjesna svoje uloge čimbenika sigurnosti u regiji, poručio je Šeks dodajući da RH pozdravlja i potiče provođenje reformi u zemljama svog neposrednog okruženja. 

Predsjednik Hrvatskog sabora rekao je kako je Hrvatska zainteresirana za jačanje parlamentarne suradnje s Europskim parlamentom, parlamentima članica EU kao i onima zemalja kandidata i zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja, izrazivši nadu da će nedavno formirani Zajednički parlamentarni odbor EU-RH omogućiti uspješan politički dijalog i dodatno ojačati međusobnu suradnju. (HS/HINA)
 

Autor: HS/Hina