Saborski dužnosnici upoznali parlamentarno izaslanstvo Moldavije s radom Sabora

Zagreb - U okviru radnog posjeta zastupnika i službenika parlamenta Republike Moldavije Hrvatskome saboru, članovi izaslanstva parlamenta Republike Moldavije susreli su se s predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem i članovima Odbora te voditeljem Hrvatsko-moldavske međuparlamentarne skupine prijateljstva Željkom Nenadićem i članovima Skupine.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac predstavio je ustroj i djelokrug rada Odbora naglasivši da je, uz stvaranje i održavanje dobrih odnosa sa stranim zemljama, jedna od najvažnijih djelatnosti Odbora prolongiranje parlamentarne suradnje kao važnog čimbenika međudržavnih veza. Voditelj izaslanstva parlamenta Republike Moldavije Vladimir Turcanu i članovi izaslanstva pokazali su veliko zanimanje za pojedinosti i način rada Odbora kao i njegovu ulogu u kreiranju vanjske politike RH, posebno jer u sadašnjem ustrojstvu parlamenta Republike Moldavije ne postoji sličan odbor.

Željko Nenadić, voditelj Hrvatsko-moldavske međuparlamentarne skupine prijateljstva naglasio je prijateljske veze između dvije zemlje, otvarajući mogućnost daljnjeg razvoja gospodarske suradnje kroz ove susrete. Sastanak je zaključen razgovorom o koordinaciji različitih odbora unutar Hrvatskoga sabora na planu vanjske politike te ulogom parlamenta RH u procesu pristupanja Hrvatske EU. 

Izaslanstvo zastupnika i službenika parlamenta Republike Moldavije, u nastavku radnog posjeta Hrvatskom saboru, sastalo se s predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Draženom Bošnjakovićem i članovima Odbora. Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav informirao je goste o načinu rada i funkcioniranju Odbora, istaknuvši da se radi o jednom od najvažnijih odbora u Hrvatskom saboru koji se bavi rješavanjem svih pitanja koja su vezana za aspekt ustavnosti. U nastavku se razgovaralo o ulozi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u procesu biranja sudaca Ustavnog suda i drugim važnim pitanjima u nadležnosti ovog Odbora.