Pupovac i Kajtazi primili predstavnike Ureda za međuetničke odnose rumunjske Vlade

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i zastupnik dvanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi primili su predstavnike Ureda za međuetničke odnose Vlade Rumunjske. 

U uvodnom dijelu susreta predstavnici Ureda za međuetničke odnose Vlade Rumunjske izrazili su čestitke povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije. U nastavku su sugovornici razmijenili mišljenja i iskustva o ostvarivanju manjinskih prava dviju zemalja. Milorad Pupovac istaknuo je da ljudska i manjinska prava nisu isključivo predmet nacionalnih politika. Izrazito je važna njihova europska i međunarodna dimenzija, a imaju i veliku važnost u regionalnim odnosima. Visoka svijest o važnosti manjinskih politika vanjskopolitički je relevantna i okvir je za djelovanje unutar institucija Europske unije, dodao je Pupovac. 

Državna tajnica u Uredu za međuetničke odnose Vlade Rumunjske Eniko Lacziko predstavila je zakonski okvir kojim se uređuju prava nacionalnih manjina te način političkog predstavljanja manjina u Rumunjskoj. Glavni fokus djelovanja Ureda za međuetničke odnose temelji se na očuvanju i obrani ljudskih i manjinskih prava, istaknula je Lacziko. Lacziko je u nastavku predstavila i druga tijela u Rumunjskoj koja djeluju na području zaštite manjinskih prava kao što su Savjet za nacionalne manjine i povjerenstva koja su u sastavu Savjeta za nacionalne manjine. 

Bilo je riječi i o primjeni europskih dokumenata u kontekstu zaštite manjinskih prava te o mogućnostima za proširenje odnosa i veza nacionalnih manjina s maticama. -Europski kontekst i europske vrijednosti obvezuju nas na suradnju u manjinskim pitanjima i pravima te nam je dužnost u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom raditi na očuvanju manjinskih prava, istaknuo je Pupovac. 

Predstavnik dvanaest nacionalnih manjina uključujući i rumunjsku u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi predstavio je položaj i status rumunjske nacionalne manjine u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na istrorumunjsku zajednicu. U koordinaciji s veleposlanstvom Rumunjske u Zagrebu radimo na poboljšanju statusa rumunjske nacionalne manjine u Hrvatskoj, dodao je Kajtazi. Razgovaralo se i o položaju hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj, a kao važan element očuvanja identiteta istaknute su obrazovne institucije.
 

Autor: Služba za medije