Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio predsjednika slovenskog Državnog zbora Franca Cukjatija

Odbori za vanjsku politiku i europske poslove parlamenata Hrvatske i Slovenije mogli bi održati zajedničku sjednicu na kojoj bi raspravili neriješena pitanja između dviju zemalja, koja ne bi smjela biti preprekom nastavku hrvatskog puta prema članstvu u EU-u, rekli su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednici hrvatskog i slovenskog parlamenta Vladimir Šeks i Franc Cukjati.

"Suglasili smo se oko zajedničke inicijative da se sastanu predsjednici odbora za vanjske poslove i europska pitanja i integracije dvaju parlamenata i, po uzoru na najavljenu sjednicu hrvatske i slovenske vlade, dogovore zajedničku sjednicu tih odbora na kojoj bi se raspravila otvorena, neriješena pitanja između dviju zemalja", rekao je u zajedničkoj izjavi nakon razgovora s Cukjatijem predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Predsjednik slovenskog Državnog zbora novinarima je rekao kako se rado odazvao Šeksovom pozivu na ovaj radni sastanak, na kojem su nastavili razgovore započete na sastanku predsjednika parlamenata u Budimpešti.

"Najviše smo se usredotočili na pripreme za lipanjski sastanak na Bledu predsjednika parlamenata Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije i zemalja kandidata za EU - Albanije, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Hrvatske", rekao je Cukjati.

Osim o problemima koji će biti na dnevnom redu bledskog sastanka, dvojica su sugovornika razgovarala i o bilateralnoj suradnji koju, kako je naglasio Cukjati, "treba produbiti kako bi dobila na značenju".

"U EU-u se nacionalni parlamenti međusobno povezuju, pa bi to trebalo proširiti i na odnose Ljubljane i Zagreba", rekao je Cukjati.

"Bilateralna pitanja ne smiju biti preprekom pristupu Hrvatske Europskoj uniji, iako će neka od njih, poput graničnih pitanja, trebati riješiti što prije, jer za dvije godine između Slovenije i Hrvatske nastupa Schengenska granica", rekao je Cukjati, suglasivši se sa Šeksom da ta pitanja ne treba rješavati "pod pritiskom pristupa EU-u, nego ih trebamo riješiti kao zreli, dobri prijatelji u međusobnim kontaktima". (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina