Predsjednik Sabora susreo se s predsjednikom vlade Baden-Württemberga

Građani, ali i političko vodstvo njemačke savezne države Baden-Württemberg u Hrvatskoj vide zemlju koja će uskoro biti primljena i potpuno integrirana u Europsku uniju, rekao je u utorak u Stuttgartu predsjednik pokrajinske vlade Baden-Württemberga Günther Oettinger. "Nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj nećemo se dati obeshrabriti, nećemo odustati od daljnjeg proširenja EU, već ćemo nastaviti dosadašnjim tempom", rekao je Oettinger tijekom razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Vladimirom Šeksom.

"Integracija vaše zemlje u Europu bit će mnogo lakša nego što je to slučaj kod nekih drugih zemalja poput Turske i Ukrajine, jer je Hrvatska gospodarski, kulturno i po demokratskim standardima pripravna za to", rekao je Oettinger. Predsjednik vlade Baden-Württemberga je tijekom razgovora naglasio iznimnu povezanost te njemačke savezne zemlje i Hrvatske, istaknuvši kako je svaki stoti stanovnik Baden-Württemberga podrijetlom Hrvat.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks svojem je sugovorniku izrazio nadu kako će uz potporu Baden-Württemberga Hrvatska "što brže uhvatiti priključak na putu u EU". Rekao je kako je izaslanstvo u razgovorima tijekom dvodnevnog posjeta dogovorilo daljnji nastavak suradnje RH i Baden-Württemberga osobito na gospodarskom području, te da su dogovoreni međusobni posjeti parlamentarnih odbora i stručnjaka za ekologiju iz kojih će proizići konkretni projekti za buduću suradnju.  Predsjednik Hrvatskoga sabora na kraju razgovora s Oettingerom upisao se u knjigu gostiju sjedišta vlade savezne pokrajine Baden-Württemberg. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina