Predsjednik Sabora Šeks primio u službeni posjet predsjednicu grčkog parlamenta Annu Benaki

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet predsjednicu grčkog parlamenta Annu Benaki koja, na poziv predsjednika Sabora, boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Šeks zahvalio je predsjednici grčkoga parlamenta Benaki na sveukupnoj potpori i pomoći Grčke Hrvatskoj oko ostvarenja hrvatskih primarnih vanjskopolitičkih ciljeva, punopravnog članstva u Europskoj uniji i NATO savezu te izrazio uvjerenje da će i ovaj službeni posjet Hrvatskoj rezultirati još plodonosnijom suradnjom dviju zemalja.

Naglasio je da je upravo u vrijeme grčkog predsjedanja Europskom unijom 2003. godine Hrvatska uputila službeni zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a u ovom trenutku Hrvatskoj bi puno značila pomoć Grčke na području usklađivanja domaće legislative s pravnom stečevinom EU-a, njezina znanja i iskustva. 

Predsjednik Sabora informirao je predsjednicu grčkoga parlamenta Benaki da su sve hrvatske parlamentarne stranke složne po pitanju glavnih hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta, članstva u EU-u i NATO-u. Dvoje sugovornika složili su se da će uloga nacionalnih parlamenata u okviru EU-a sve više jačati te je stoga osobito važno da hrvatski i grčki parlament prodube međuparlamentarnu suradnju, posebice jačanjem kontakata srodnih parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i europske integracije.

Anna Benaki čestitala je Hrvatskoj na dosadašnjim rezultatima na putu prema EU-u i NATO-u istaknuvši da „Grčka s velikim zanimanjem prati proces pregovora Hrvatske i EU-a jer snažno podupire, uvijek je podupirala i podupirat će taj proces, pogotovo onda kada Hrvatska uđe u EU i NATO, koji su njezina perspektiva i prava budućnost“. Štoviše, istaknula je, Grčka vjeruje da bi čitava regija jugoistočne Europe svojim pristupanjem ovim euroatlantskim integracijama postala „žarište suradnje, a ne, kako je to u prošlosti bila, žarište sukoba“. Benaki je ocijenila visokom ocjenom hrvatsko predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi.

Predsjednica grčkog parlamenta Benaki vjeruje da će se put Hrvatske prema EU-u sada svakako ubrzati, nakon uspješnog završetka nedavnog summita EU-a na kojem je dogovoren okvir i dobiven mandat za novi ugovor EU-a.

Benaki je na kraju susreta uputila službeni poziv predsjedniku Sabora Šeksu da posjeti Atenu i grčki parlament, što je predsjednik Hrvatskoga sabora prihvatio. 

Autor: Ured predsjednika Sabora