Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet voditelja Misije OESS-a Monzinosa Villalongu

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Jorgea Fuentesa Monzonisa Villalongu.

Izrazivši uvjerenje da je doprinos OESS-a tijekom njegovog dosadašnjeg mandata u Hrvatskoj bio pozitivan, te je pomogao ukupnom demokratskom preobražaju društva, predsjednik Sabora je veleposlaniku Monzonisu Villalongi poželio puno uspjeha u obavljanju njegove dužnosti. Istaknuo je da se temeljna zadaća OESS-a u Hrvatskoj korjenito promijenila s obzirom na postignuti napredak. U tom je pogledu izrazio očekivanje da će se težište interesa OESS-a, kao jedne od najvažnijih regionalnih sigurnosnih organizacija, prebaciti na druga područja gdje postoji objektivno veća potreba za njegovim angažmanom.

Voditelj misije OESS-a Monzonis Villalonga je ukazao na specifičnost misije u Hrvatskoj budući da se nju ne može nikako usporediti s misijama koje ova organizacija ima u drugim zemljama. Istaknuo je da je osnovni cilj njegove misije da Hrvatskoj pomogne u što bržem ispunjavanju kopenhaških, političkih i gospodarskih kriterija kao preduvjeta za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te je zahvalio predstavnicima hrvatskih institucija na razumijevanju i pomoći.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora