Predsjednik Sabora primio predsjednika češke vlade Jiříja Paroubeka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika vlade Češke Republike Jiříja Paroubeka u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

S češkim premijerom predsjednik Sabora je razgovarao o pripremama Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. Predsjednik Šeks je istaknuo posebnu ulogu Hrvatskog sabora u okviru usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim te u nadzoru i praćenju pregovora s Europskom unijom. Uz visoku ocjenu parlamentarne suradnje između hrvatskog i češkog parlamenta, predsjednik Sabora je podržao mogućnost nastavka takve suradnje koja bi pridonijela boljoj pripremljenosti Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji.

Češki predsjednik vlade je u razgovoru s predsjednikom hrvatskog parlamenta naglasio kako smatra da zbog različite dinamike treba razdvojiti pregovore Hrvatske i Turske s Europskom unijom te je izrazio svoje uvjerenje da bi Republika Hrvatska punopravno članstvo u EU mogla ostvariti najkasnije u prvoj polovini 2009. godine, za vrijeme češkog predsjedanja. Članstvo u Europskoj uniji i NATO-u Češkoj je donijelo znatan porast stranih ulaganja te rast BDP-a, rekao je predsjednik češke vlade Jiříj Paroubek poručivši da isto može očekivati i Hrvatska.

Autor: Ured predsjednika Sabora