Predsjednik Sabora otvorio skup "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945."

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks otvarajući danas međunarodni znanstveno-stručni skup "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945."  rekao je kako je "spomen na Bleiburg, spomen  na jedan od najgrozomornijih zločina u hrvatskoj povijesti". 

Trodnevni skup održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora,  upriličen je u povodu 60. obljetnice bleiburške tragedije, a organizirala ga je Udruga Hrvatski kružni put, dok je suorganizator Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta.

U Bleiburgu je, ističe Šeks, počinjeno "zlodjelo u svom najradikalnijem obliku", a "sve se to događalo u poratno vrijeme, po završetku 2. Svjetskog rata, uz znanje i odobrenje tadašnjih jugoslavenskih vlasti, u skladu s običajima komunističke diktature".

"Pamtimo strahote od 1941. do 1945., ali i one u hrvatskom poraću, a jedna od njih dogodila se u Bleiburgu, sredinom svibnja '45., (...) kada je izvršen genocid nad tisućama golorukih i bepomoćnih muškaraca, žena, djece i starih, civila koji nikada nisu bili u ratu", naglasio 
je predsjednik Hrvatskog sabora Šeks. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina