Predsjednik Sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je novinarima da se tijekom susreta s izaslanstvom Europskog parlamenta moglo čuti dosta dobrih savjeta koje će Sabor prihvatiti te da su razgovarali o tome kako zajednički prijeći i ovu etapu na putu RH prema EU.

"Hrvatski sabor neće biti usko grlo za donošenje bilo kojih zakona kako bi se u tijeku ove godine zadovoljile sve preostale obveze u procesu pristupnih pregovora s EU", kazao je. "Mislimo da ćemo to uspješno riješiti, posebice što se tiče zakona u području pravosuđa, borbe protiv korupcije, povratka izbjeglica, rješavanja stanarskih prava i sličnih pitanja", istaknuo je predsjednik Sabora.

Ion Mircea Pascu, voditelj izaslanstva i potpredsjednik Odbora, rekao je novinarima da ga se dojmila odlučnost Hrvatskog sabora da pridonese ispunjavanju uvjeta za ulazak u članstvo EU. Pritom je pozdravio činjenicu da su predsjednik Sabora i njegovi kolege svjesni područja koja iziskuju posebnu pozornost i izrazio je nadu da će Sabor odigrati važnu ulogu u ispunjavanju svih potrebnih zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, a pritom je istaknuo reformu pravosuđa i javne uprave.

Pascu je također rekao da je u novom europskom ugovoru, koji je pred ratifikacijom, osnažena uloga Europskog parlamenta te da se naglašava potreba za jačanjem veza Europskog parlamenta s nacionalnim parlamentima. "U tom smislu potičemo Hrvatski sabor da što prije uspostavi stalni ured ili imenuje stalnog predstavnika u sjedištu Europskog parlamenta", rekao je Pascu.

Hannes Swoboda, član Europskog parlamenta i izvjestitelj za Hrvatsku, izjavio je u četvrtak u Zagrebu da ni jedna zemlja koja je prošla rat nije učinila toliko za pitanje izbjeglica i za pitanje suradnje s Haaškim sudom kao Hrvatska, te da su još preostali samo neki problemi koje treba riješiti.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina