Predsjednik Sabora Josip Leko sudjelovao u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu

Zagreb - Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu članovi najvišeg državnog i vojnog vrha čestitali su današnji praznik, zahvalili svim braniteljima za njihovu žrtvu te pozvali na zajedničke napore u daljoj izgradnji vladavine prava kao temelja napretka europske Hrvatske.

Tom prigodom predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je da se "prije 18. godina Hrvatska uzdigla u punini snage i domoljublja svoje mladosti koja nije znala i htjela politički kadrovirati, mladosti koja je voljela i danas voli ovu zemlju i želi joj dobar i prosperitetan razvoj u EU". EU, naglasio je, nije samo ekonomska zajednica već zajednica naroda okupljenih oko temeljnih zajedničkih vrijednosti. Bez vladavine prava ne može biti riječi o bilo kakvim slobodama, rekao je Leko pojašnjavajući kako vladavina prava znači vladavinu zakona, reda i rada demokratskih institucija.

"Hrvatska, na sreću, napreduje i na tom području i to značajnim koracima", ustvrdio je pitajući se možemo li slaviti ako je Hrvatska nesređena, a ljudi razočarani i osjećaju se besperspektivno. Pozivajući da se ustraje na reformama, predsjednik Sabora kazao je kako trebamo, hoćemo i možemo slaviti jer sve vrijednosti za koje su se srčano borili hrvatski branitelji i dalje su temelj naše budućnosti.

"Krajnji je čas da ispravimo nepravde nastale uporedno s legitimnom borbom za neovisnost i slobodu. Nitko osim nas samih nije odgovoran za stanje u ovoj zemlji. Priznajmo, krivi smo sami jer je to dobro polazište za promjene, napredak i za europsku Hrvatsku", pozvao je predsjednik Sabora. Oluja je, naglasio je Leko, bila legitimna obrambena i oslobodilačka akcija i ono u čemu bismo svi danas trebali tražiti snagu i nadahnuće za prevladavanja teškoća s kojima se Hrvatska suočava. U svom je govoru posebno pozdravio i sve hrvatske vojskovođe, a posebno Antu Gotovinu i Mladena Markača. (Hina)

Autor: Hina