Predsjednik Sabora Josip Leko održao govor na svečanoj sjednici litavskog parlamenta

Vilnius – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prisustvovao je svečanoj sjednici Parlamenta Republike Litve u povodu litavskog predsjedništva Europskom unijom. Leko je bio jedan od počasnih inozemnih govornika, zajedno s čelnicima parlamenata Irske, Estonije, Latvije, Poljske te Europskog parlamenta.

- Prošlo je samo nekoliko dana od kada je moja zemlja Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije. Iako smatram da se izrazom "povijesni" treba služiti oprezno, ipak si dopuštam da prvi govor predsjednika Hrvatskoga sabora, sada kao parlamenta jedne države članice Europske unije, nazovem povijesnim, rekao je Leko u obraćanju litavskom parlamentu. Podsjetio je na put koji je Hrvatska prešla od proglašenja neovisnosti i nametnutog rata do članstva u Europskoj uniji, istaknuvši da je cilj oduvijek bio urediti društvo po europskim standardima u kojem se poštuju ljudska i manjinska prava, vladavina prava i slobodno tržište. Predsjednik Sabora izrazio je uvjerenje da Hrvatska u EU unosi dodatnu vrijednost, bez obzira na gospodarsku krizu u kojoj se nalazi.

- Želimo u Europskoj uniji biti konstruktivan i aktivan čimbenik koji će sudjelovati u kreiranju europske politike na raznim područjima, rekao je Leko. Zahvalio je svim državama koje su Hrvatskoj pomagale na europskom putu, među kojima je bila i Litva. - Ne bojimo se budućih izazova jer smatramo da smo najteže ipak ostavili iza sebe. Ali sada više nećemo biti sami, a iza nas će stajati snaga solidarnosti država članica s kojima ćemo za zajedničkim stolom rješavati probleme, istaknuo je Leko u govoru na svečanoj sjednici litavskog parlamenta.

Čelnici Republike Litve u svojim govorima čestitali su Hrvatskoj na članstvu u EU. Predsjednik litavskog parlamenta Vydas Gedvilas istaknuo je da je Litva prva baltička država koja predsjeda Vijećem Europske unije, ali i prva zemlja koja predsjeda proširenom Unijom s 28 država članica.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė istaknula je da je Hrvatska, poput Litve, mala zemlja koja je tražila svoje mjesto u EU te je izrazila zadovoljstvo što su joj vrata otvorena upravo na dan kad je Litva preuzela predsjedništvo nad Vijećem EU-a.

Litva je kao prioritete svog predsjedništva postavila jačanje energetske sigurnosti, provedbu baltičke strategije, jačanje istočnog partnerstva te jačanje sigurnosti granica EU-a. Predsjednica Litve rekla je da su zemlje Azije i Latinske Amerike postavile nove izazove pred Europsku uniju te da monopol nad cijenama energenata usporava gospodarski rast u Europi. - Samo kompetitivne cijene energenata mogu Europi omogućiti stabilan rast. Litva vodi predsjedništvo, ali inicijative su neophodne i od institucija Europske unije i od država članica. Vjerujemo u europsku solidarnost, radit ćemo na financijskoj i ekonomskoj stabilizaciji Europske unije, poručila je predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė.

Čelnici parlamenata europske trojke – Irske, Litve i Grčke – na svečanoj sjednici litavskog parlamenta potpisali su Vilniusku deklaraciju o suradnji nacionalnih parlamenata te tri države u provedbi parlamentarne dimenzije predsjedanja Europskom unijom. Zamjenik predsjednika Parlamenta Republike Litve Petras Auštrevičius rekao je da je cilj Deklaracije promicanje potencijala Europske unije za provedbu gospodarskih i strukturnih reformi, ocijenivši je kao još jedan korak prema jačoj i ujedinjenoj Europi.

Autor: Ured predsjednika Sabora