Predsjednik Sabora Jandroković u Kotoru i Tivtu susreo se s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori

Kotor/Tivat - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak u Kotoru i Tivtu s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori izrazivši tom prilikom zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i istaknuvši njezin značajan doprinos tradiciji i kulturi te zemlje te je također najavio obnovu buduće Hrvatske kuće u Kotoru, koju će financirati Hrvatska.

„Hrvati su lojalni građani države Crne Gore, ali isto tako žele istaknuti svoj doprinos kulturnom bogatstvu, tradiciji ove države. Hrvati se ponose onim što su kroz stoljeća stvarali u na ovim prostorima i vrlo su važan most između naših dviju država. Hrvatska manjina je ovdje priznata nacionalna manjina, skrbe o hrvatskom identitetu i imaju potporu Crne Gore u tome", kazao je predsjednik Sabora, koji će danas i sutra sudjelovati u Budvi na konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative. 

"Razgovarali smo o statusu Hrvata u Crnoj Gori i uvijek postoje neke stvari koje možemo unaprijediti u materijalnom i financijskom smislu. Hrvati u Crnoj Gori žele priznanje za svoj doprinos kulturnoj i duhovnoj ostavštini ove države“, istaknuo je predsjednik Sabora. 

Na pitanje Hine o zaštiti Bokeljske mornarice kod UNESCO-a kao kulturne baštine, predsjednik Sabora je kazao da se radi o kulturnom dobru Crne Gore, ali i o kulturnom dobru koje je ostavština hrvatskog naroda.

„Kroz razgovore s crnogorskom stranom nastojat ćemo da ona bude priznata i da ta kulturna baština dobije priznanje UNESCO-a“, istaknuo je Jandroković.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Crne Gore Jandroković je istaknuo kako su odnosi između dviju država prijateljski. "Crna Gora je nedavno ušla u NATO savez, tu smo partneri i očekujemo da će nam budućnost donijeti još više sadržaja i kvalitete između naših država", dodao je. 

Jandroković je sa suradnicima obišao i budući Hrvatski kulturni centar „Hrvatsku kuću“, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u vlasništvu Hrvatske, koju hrvatska država namjerava renovirati i staviti u funkciju.

„Već ove godine krenut će se u obnovu te zgrade, očekujemo da ona bude ubrzo u punoj funkciji. Očekujem da će tamo biti hrvatski konzulat. U toj zgradi bit će udruge hrvatskog naroda, a ona će biti u službi svih njihovih manifestacija koje će tamo organizirati“, kazao je Jandroković.

Sastanku u Kotoru su prisustvovali predsjednik Hrvatskog građanskog društva (HGD) Mario Brguljan, urednica „Hrvatskog Glasnika“ Tijana Petrović, prvi predsjednik HGD-a Tripoje Schubert.

Jandroković se susreo i s kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem te posjetio Perast i otok Gospu od Škrpjela istaknuvši da je impresioniran kulturnim, duhovnim i materijalnim bogatstvom hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić dočekao je predsjednika Sabora ispred kotorske katedrale i upoznao ga s poviješću katedrale i životom zaštitnika grada Kotora, svetim Tripunom, nakon čega je Jandroković posjetio muzej-relikvijar, koji se nalazi u sklopu katedrale.

Jandroković se u Tivtu susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem, v.d predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Josipom Gržetićem i parlamentarnim zastupnikom HGI-ja Adrijanom Vuksanovićem te također s hrvatskom poslovnom zajednicom u Crnoj Gori.

U izaslanstvu predsjednika Hrvatskog sabora bili su saborski zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković i hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovat će na dvodnevnoj konferenciji čelnika parlamenata devet država Jadransko-jonske inicijative, koja se u ponedjeljak i utorak održava u Budvi.

Autor: Hina