Predsjednik Sabora Jandroković sudjeluje na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe

Strasbourg - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe.

Konferencija se održava od 1975. godine, svake dvije godine, a okuplja predsjednike parlamenata 47 država članica Vijeća Europe, parlamenata sa statusom promatrača ili partnera i međunarodnih parlamentarnih skupština. Pridruženi su i parlamenti zemalja srednje Azije i Magreba.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su: "Naš zajednički europski dom: sljedećih 70 godina"; "Provedba UN-ove Agende 2030 i ciljevi održivog razvoja" te "Žene u politici i javnom diskursu".

U svojem obraćanju prvog dana o temi "Naš zajednički europski dom: sljedećih 70 godina", predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković podsjetio je na razloge osnivanja Vijeća Europe, okosnicu suradnje u okviru ove organizacije te glavna postignuća tijekom 70 godina njezina postojanja. Naglasio je da je poštovanje temeljnih ljudskih prava ono što povezuje države članice i njihovu suradnju, a kao glavno postignuće istaknuo je jedinstveni sustav Europske konvencije o ljudskim pravima i svi s njim povezani instrumenti koji u središte stavljaju zaštitu ljudskog dostojanstva. Podsjetio je na ulogu Vijeća Europe u Hrvatskoj, a posebno na njegovu ulogu u svjetlu priprema za članstvo u Europskoj uniji. Govorio je i o današnjoj ulozi Vijeća Europe u globalnom svijetu s brojnim izazovima koji imaju izravne posljedice na daljnju zajedničku izgradnju europskog projekta. Istaknuo je da se na te izazove može odgovoriti jedino zajednički pri čemu obrana zajedničkih vrijednosti i načela mora biti u središtu djelovanja.

Naglasio je da tu leži glavna odgovornost država članica. Istaknuo je odlučnost Hrvatske u promicanju temeljnih europskih načela i vrijednosti za koje su hrvatski građani platili veliku cijenu braneći ih. Predsjednik Sabora Jandroković drži da se uz kontinuiran i konstruktivan dijalog, međusobno razumijevanje i zajedničko djelovanje mogu izbjeći podjele i očuvati jedinstvo. A upravo su te podjele dovele do pojave sve većeg populizma, kritika svega onoga što se pažljivo gradilo u posljednjih 70 godina te do nepovjerenja građana u sposobnost europskih institucija.

Zaključno, predsjednik Jandroković istaknuo je da bi države članice trebale pronaći snagu i odgovornost, osmisliti prave politike i trajna rješenja koje mogu podržati njihovi građani.