Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe o temi: "Naš zajednički europski dom – sljedećih 70 godina", Strasbourg, 24.-25. listopada 2019.

obraćanje
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata

Poštovana predsjednice Parlamentarne skupštine, poštovana glavna tajnice Vijeća Europe, poštovane kolege predsjednici i članovi nacionalnih parlamenata,

prije svega, želim zahvaliti, gospođo predsjednice Parlamentarne skupštine, na pozivu i spremnosti da preuzmete domaćinstvo ove konferencije. Također, želim uspjeh novoj glavnoj tajnici gospođi Pejčinović-Burić te zahvaljujem francuskom i švicarskom kolegi na njihovim uvodnim govorima.

Poštovane kolege, 

prije 70 godina – tada još uvijek na bolnim posljedicama Drugog svjetskog rata – ovdje u Strasbourgu osnovana je naša Organizacija.

Osnovalo ju je deset zemalja vođenih dubokim promišljanjima njezinih utemeljitelja – kojima i ovom prilikom trebamo odati počast za njihovo vizionarstvo, hrabrost, razboritost i vjeru.

Čvrstu vjeru – da je moguće ujediniti narode oko suradnje i dijeljenja zajedničkih vrijednosti koja će ih voditi prema putu pomirenja.

I vjeru u čovjeka i poštovanje njegovog dostojanstva.

A to poštovanje fundamentalnih ljudskih prava okosnica je naše suradnje već 70 godina.

Naša suradnja u izgradnji europskog projekta bila je postupna. Jer kao što je rekao Robert Schuman: „Europa se neće stvoriti u jednom dahu ili prema jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća radi stvaranja istinske solidarnosti“. 

A koja su to postignuća? Prije svega jedinstven sustav Europske konvencije o ljudskim pravima i svi s njim povezani instrumenti koji u središte stavljaju zaštitu ljudskog dostojanstva. 

U ovih 70 godina, 47 država je to prepoznalo i pokazalo spremnost prihvatiti osnovna načela Organizacije i postignuća na njima temeljena te biti dio europskog jedinstva.

Među njima i Hrvatska. 

Sudjelovanje u nizu aktivnosti, prije i poslije članstva, uvelike je pridonijelo osnaživanju demokratskih standarda na veliku korist svih naših građana. 

Uloga Vijeća Europe posebno je bila neprocjenjiva u svjetlu napora koje smo uložili na našem putu prema članstvu u Europskoj uniji, kojom ćemo prvi put predsjedati za skoro dva mjeseca.

Poštovane kolege,

danas svjedočimo brojnim izazovima – ne samo globalnim već i onima na samom europskom kontinentu. 

Svi ti izazovi imaju izravne posljedice na našu zajedničku izgradnju Europe.

Na njih moramo odgovoriti. Ali, zajednički – jer samo šire europsko rješenje može donijeti pozitivan rezultat u budućnosti.

Pritom, obrana zajedničkih vrijednosti i načela mora biti u središtu našeg djelovanja radi očuvanja europskog projekta. 

Uloga Vijeća Europa je stoga važnija nego ikada prije. 

Zaštita i promicanje najviših europskih vrijednosti ne smije biti ugrožena ni pod kojim uvjetima. 

I tu leži glavna odgovornost država članica. Svi zajedno moramo se pridržavati tih temeljnih vrijednosti i načela kako bismo očuvali europski projekt.

Hrvatska je tu vrlo odlučna jer su za ta načela i demokratske vrijednosti hrvatski građani platili veliku cijenu braneći ih.

Uz kontinuiran i konstruktivan dijalog, međusobno razumijevanje i zajedničko djelovanje možemo izbjeći podjele i očuvati jedinstvo.

A upravo su nas te podjele dovele u pojednostavljenu zamku populizma i kritike svega onoga što se tako pažljivo gradilo u posljednjih 70 godina. 

Kao i do nepovjerenja građana u sposobnost europskih institucija.

Stoga, svi bismo trebali naučiti lekcije i pronaći snagu i odgovornost, osmisliti prave politike i trajna rješenja koje mogu podržati naši građani.

Zahvaljujem.