Predsjednik Sabora Jandroković na svečanoj akademiji čestitao Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Predsjednik Sabora Jandroković  čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske njihov dan - Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske.  U svojemu obraćanju istaknuo je kako se nastanak i razvoj Hrvatske vojske odvijao usporedno s nastankom hrvatske države, u vrlo složenim unutarnjo- i vanjskopolitičkim okolnostima te naglasio da je stoga današnje obilježavanje također prigoda da ponovno podsjetimo, posebno mlađe naraštaje, da nastanak hrvatske države i njezinih institucija nije bio lagan i jednostavan.

- U okolnostima odlučne borbe za međunarodno priznanje i istodobno obrane napadnute domovine, počeli smo stvarati naš obrambeni sustav, rekao je Jandroković te podsjetio: - Na postrojavanju Zbora narodne garde, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknuo je: „Nepunu godinu dana nakon uspostave nove demokratske vlasti mi smo začeli naše oružane snage. I u normalnim uvjetima to bi bilo sasvim logično. Ali mi živimo u nenormalnim uvjetima. Od samog početka smo suočeni s raznim prijetnjama. Pokazali smo dostojanstvo i obzirnost. Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu, jer ima onih koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Nijedan narod nije izabrao slobodu bez žrtava. I mi smo ih, na žalost, već dali. Jesmo za mir i demokraciju bez žrtava, ali znamo da ćete svi vi, i narod, ustati kao jedan ako bi našu slobodu trebalo braniti. Vi ste začetak buduće hrvatske vojske.“

Naglasio je kako smo ovih riječi dr. Tuđmana postali itekako svjesni tijekom Domovinskog rata. -15 000 branitelja i civila moralo je nažalost dati svoje živote za domovinu. I zato zauvijek moramo biti zahvalni na tim nesebičnim žrtvama naših branitelja, njihovih obitelji i svih hrvatskih ljudi. I ne smijemo ih nikada zaboraviti.  Ali i stalno podsjećati mlađe naraštaje na noviju hrvatsku povijest, da smo htjeli mirnim putem ostvariti pravo da sami odlučujemo o vlastitoj sudbini, a nametnut nam je rat zbog velikosrpskog Miloševićevog režima. Moraju biti svjesni činjenice da je Domovinski rat temelj današnje samostalne i neovisne, suverene, slobodne i demokratske Hrvatske, u kojoj žive u miru, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je i kako Hrvatska i hrvatski narod imaju poseban odnos prema hrvatskoj vojsci. - Odlučnost, hrabrost, požrtvovnost, dostojanstvo, zajedništvo i spremnost na pomoć, osobine su koje su naši branitelji pokazali tijekom Domovinskog rata. To su odlike koje i danas krase pripadnike hrvatske vojske.

Na postrojavanju Zbora narodne garde, dr. Tuđman također je rekao: „Vi ste predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i morate imati povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu .... budite zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske“, poručivši kako su ove riječi prvog hrvatskog predsjednika i danas veoma aktualne.

Predsjednik Jandroković u obraćanju na svečanoj akademiji istaknuo je i kako je hrvatski vojnik, kao što je bio spreman na pomoć tijekom Domovinskog rata, i danas uz hrvatski narod i pomaže mu uvijek kad je potrebno, te podsjetio da smo tome svjedočili posljednjih godina, nažalost pri raznim elementarnim nepogodnama, kada je hrvatska vojska bila uvijek uz hrvatski narod. - I zato ima njegovo povjerenje. I zato je hrvatskim ljudima drago kada se postrojbe hrvatske vojske vrate u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu ili Vukovar. To povjerenje, naši vojnici stekli su i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluju u međunarodnim misijama, mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama. Ali i među saveznicima u NATO-u, gdje smo u deset godina članstva stekli ugled predanog, pouzdanog i vjerodostojnog partnera, rekao je Jandroković.

Poručio je kako su u ovih 28 godina naše Oružane snage pokazale sposobnost transformacije, stalne prilagodbe i fleksibilnosti kako bi u svakom trenutku bile pripravne odgovoriti na svoju osnovnu ustavnu zadaću i zaštiti nacionalne interese, a u novije doba i biti spremne odgovoriti na moguće sigurnosne prijetnje i izazove složenog neposrednog i globalnog okruženja. - Time pokazuju da su jedan od najvažnijih stupova sustava domovinske sigurnosti, u kojem je sigurnost svih hrvatskih građana jedan od nacionalnih prioriteta. Uvjeren sam da će tako ostati i u budućnosti, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.