Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja 28 godina Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Zagreb, 28. svibnja 2019.

foto
foto: MORH/Josip Kopi

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovani potpredsjedniče Vlade i ministre obrane, poštovani članovi hrvatske Vlade, poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, poštovani potpredsjednici i zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora, poštovani zapovjedniče Hrvatske kopnene vojske, poštovani generali i admirali predvođeni generalima Gotovinom i Markačem, časnici, dočasnici i vojnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, poštovani hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, uvaženi gosti, oče biskupe, dame i gospodo,

prije svega dopustite mi da, u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga saboru i osobno, svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitam njihov dan – Dan Oružanih snaga, Dan hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Danas obilježavamo dan kada su 28. svibnja 1991. hrvatskim građanima predstavljene četiri brigade Zbora narodne garde – preteče naše današnje hrvatske vojske. 

Nastanak i razvoj hrvatske vojske odvijao se usporedno s nastankom hrvatske države u vrlo složenim unutarnjo- i vanjskopolitičkim okolnostima. Stoga je današnje obilježavanje također prigoda da ponovo podsjetimo, posebno mlađe naraštaje, da nastanak hrvatske države i njezinih institucija nije bio lagan i jednostavan.

U okolnostima odlučne borbe za međunarodno priznanje i istodobno obrane napadnute domovine, počeli smo stvarati naš obrambeni sustav.

Na postrojavanju Zbora narodne garde, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknuo je: „Nepunu godinu dana nakon uspostave nove demokratske vlasti mi smo začeli naše oružane snage. I u normalnim uvjetima to bi bilo sasvim logično. Ali mi živimo u nenormalnim uvjetima. Od samog početka smo suočeni s raznim prijetnjama. Pokazali smo dostojanstvo i obzirnost. Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu, jer ima onih koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Nijedan narod nije izabrao slobodu bez žrtava. I mi smo ih, na žalost, već dali. Jesmo za mir i demokraciju bez žrtava, ali znamo da ćete svi vi, i narod, ustati kao jedan ako bi našu slobodu trebalo braniti. Vi ste začetak buduće hrvatske vojske.“

Ovih riječi dr. Tuđmana postali smo itekako svjesni tijekom Domovinskog rata. 15 000 branitelja i civila moralo je nažalost dati svoje živote za domovinu. I zato zauvijek moramo biti zahvalni na tim nesebičnim žrtvama naših branitelja, njihovih obitelji i svih hrvatskih ljudi. I ne smijemo ih nikada zaboraviti. Ali i stalno podsjećati mlađe naraštaje na noviju hrvatsku povijest – da smo htjeli mirnim putem ostvariti pravo da sami odlučujemo o vlastitoj sudbini, a nametnut nam je rat zbog agresivnog velikosrpskog Miloševićevog režima. 

Moramo im usaditi činjenicu da je Domovinski rat temelj današnje samostalne i neovisne, suverene, slobodne i demokratske Hrvatske – u kojoj žive u miru.

Poštovani uzvanici,

Hrvatska i hrvatski narod imaju poseban odnos prema hrvatskoj vojsci. Odlučnost, hrabrost, požrtvovnost, dostojanstvo, zajedništvo i spremnost na pomoć osobine su koje su naši branitelji pokazali tijekom Domovinskog rata. To su odlike koje i danas krase pripadnike hrvatske vojske.

Na postrojavanju Zbora narodne garde, dr. Tuđman također je rekao: „Vi ste predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i morate imati povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu ... budite zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske“. Ove riječi prvog hrvatskog predsjednika i danas su veoma aktualne.

foto
foto: MORH/Josip Kopi

Hrvatski vojnik, kao što je bio spreman na pomoć tijekom Domovinskog rata, i danas je uz hrvatski narod. Pomaže mu uvijek kada je to potrebno. Tome smo svjedočili posljednjih godina, na žalost, pri raznim elementarnim nepogodama, kada je hrvatska vojska bila uvijek uz hrvatski narod. I zato ima njegovo povjerenje. I zato je hrvatskim ljudima drago kada se postrojbe hrvatske vojske vrate u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu ili Vukovar.

To povjerenje, naši vojnici stekli su i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluju u međunarodnim misijama, mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama. Ali i među saveznicima u NATO-u, gdje smo u deset godina članstva stekli ugled predanog, pouzdanog i vjerodostojnog partnera.

Poštovani uzvanici,

u ovih 28 godina, naše Oružane snage pokazale su sposobnost transformacije, stalne prilagodbe i fleksibilnosti kako bi u svakom trenutku bile pripravne odgovoriti na svoju osnovnu ustavnu zadaću i zaštiti nacionalne interese. 

A, u novije doba, i biti spremne odgovoriti na moguće sigurnosne prijetnje i izazove složenog neposrednog i globalnog okruženja. Time pokazuju da su jedan od najvažnijih stupova sustava domovinske sigurnosti, u kojem je upravo sigurnost svih hrvatskih građana jedan od nacionalnih prioriteta. Uvjeren sam da će tako ostati i u budućnosti. 

I za kraj, još jednom čestitam svima Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. 

Zahvaljujem.