Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao na 14. godišnjoj međunarodnoj konferenciji „Dubrovnik Forum: Geopolitika u razdoblju (poslije) pandemije – Zajedno u razdvojenom svijetu“

Dubrovnik - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na 14. godišnjoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Dubrovnik Forum: Geopolitika u razdoblju (poslije) pandemije – Zajedno u razdvojenom svijetu“. Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella Fontellesa, predsjednik Sabora Jandroković otvorio je Forum uvodnim obraćanjem.

U svom govoru predsjednik Sabora Jandroković kazao je da je ovogodišnji Dubrovnik Forum determiniran pojavom i posljedicama pandemije Covid-19 koja će trajno izmijeniti život kakvog poznajemo. Dodao je kako se stoga na Forumu ove godine raspravlja o pitanjima kao što su izazovi gospodarskog oporavka nakon pandemije, zelena i digitalna transformacija Europe i svijeta, drugi oblici multilateralne suradnje te o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Govoreći o 30-godišnjem razdoblju neovisnosti koji je Hrvatska prošla, predsjednik Sabora Jandroković kazao je kako je to bio zahtjevan put - iz diktature u demokraciju, iz planskog gospodarstva u tržišnu ekonomiju, iz rata u mir, no uz ostvarenje dvaju glavnih geostrateških ciljeva - članstva u NATO-u i Europskoj uniji. Danas se pak Hrvatska suočava, kao i niz drugih zemalja, sa sigurnosnim, gospodarskim, demografskim i zdravstvenim izazovima. Pojava koronavirusa, dodao je, dala je novu dimenziju pitanjima zaštite okoliša, klimatskih promjena, sigurnosti i migracija i učinila našu budućnost dodatno neizvjesnom. Upravo zbog mlađih i budućih generacija, predsjednik Sabora Jandroković pozvao je na dodatnu odgovornost sviju nas kako bismo bili akteri, a ne žrtve upravljanja i usmjeravanja tih promjena.

U kontekstu intenziviranja, ne samo međuparlamentarne, već i suradnje na svim razinama vlasti, istaknuo je kako na tom putu, na prepreku koronavirusa trebamo odgovoriti dostignućima iz područja znanosti – cijepljenjem. U tom smislu, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je kako stoga moramo osigurati pristup cjepivu na globalnoj razini, njegujući pritom suradnju, solidarnost i zajedništvo.

U interesu očuvanja stabilnosti i mira u našem okruženju, Republika Hrvatska podupire europske ambicije država na Zapadnom Balkanu i drži Europsku uniju najboljim rješenjem koje može donijeti prosperitet i veću sigurnost. Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković kazao je kako je bitna rasprava i o pitanjima migracija i novog multilateralizma, pri čemu Republika Hrvatska smatra važnim očuvati suradnju i štititi multilateralizam i u budućnosti.

Kao još jedan od izazova s kojima se suočavamo, predsjednik Jandroković naveo je parlamentarnu dimenziju i međuparlamentarnu suradnju koje trebaju zadržati svoju važnu ulogu koju su imale i prije pandemije. Parlamenti su čuvari demokracije, a upravo je demokracija na kušnji u pandemiji i u vremenu koje nam slijedi, kazao je predsjednik Sabora Jandroković.