Predsjednik Sabora Bebić primio predsjednika parlamenta Šri Lanke Lokubandara

Zagreb - Hrvatska i Šri Lanka žele produbiti bilateralne odnose, a tome bi pridonijelo osnivanje skupina prijateljstva u parlamentima dviju zemalja, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici Hrvatskog sabora i šrilanskog parlamenta, Luka Bebić i Wijesinghe Jayaweera Mudiyanselage Lokubandara. Ovo je prvi posjet jednog predsjednika šrilanskog parlamenta Hrvatskoj, a prošle godine u posjetu Hrvatskoj boravio je premijer Šri Lanke.

"Želimo da se u oba parlamenta uspostave skupine prijateljstva i to će biti snažan poticaj unapređenju naših odnosa", rekao je u izjavi za novinare predsjednik parlamenta Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Wijesinghe Jayaweera Mudiyanselage Lokubandara, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je nakon razgovora sa šrilanskim kolegom da su razgovarali o odnosima dvaju parlamenata, ali i o mogućnostima gospodarske suradnje. "Postoji interes za širu gospodarsku suradnju, pa smo predložili da se formira jedno tijelo naših gospodarskih komora koje će unapređivati i poticati suradnju", rekao je Bebić dodajući da je šrilanska strana zainteresirana za područje brodogradnje te da već postoji kontakt između Brodarskog instituta i brodogradilišta u Colombu.

"Nadamo se daljnjem intenziviranju suradnje i da će ovaj posjet otvoriti novu eru u bilateralnim odnosima", rekao je Lokubandara i pozvao saborsko izaslanstvo na čelu s Bebićem u posjet Šri Lanki, što je predsjednik Sabora sa zadovoljstvom prihvatio.

Dvojica predsjednika izrazila su nadu u skoru uspostavu mira u Šri Lanki i rješavanju problema s Tamilskim tigrovima, pobunjenicima koji se od 1972. bore za neovisnost sjevera i sjeveroistoka otoka. U sukobima je život izgubilo između šezdeset i sedamdeset tisuća ljudi, uključujući i više tisuća od kraja 2005. godine. 

Autor: Ured predsjednika Sabora