Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio veleposlanicu Kanade Jessicu Eve Blitt

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak s veleposlanicom Kanade u Hrvatskoj Jessicom Eve Blitt s kojoj je razgovarao o bilateralnim odnosima, odnosima EU-a i Kanade te aktualnim političkim pitanjima.

–I bilateralni odnosi i odnosi Europske unije s Kanadom su od velike važnosti za Hrvatsku posebno kada je riječ o velikom broju Hrvata koji žive tamo, ali i kada govorimo o jačanju gospodarske suradnje, rekao je Hajduković osvrnuvši se na učinke i važnost gospodarskog i trgovinskog sporazuma potpisanog između EU-a i Kanade (CETA). Naglasio je kako taj sporazum daje priliku za jačanje suradnje na mnogim područjima, a kao jedan od potencijala naveo je energetiku.–Posebno u ovom trenutku kada se posvećujemo diverzifikaciji izvora energije i kada postoje određeni izazovi u Europi u opskrbi, vidim prostor da se u tom smislu povežemo s Kanadom, zaključio je Hajduković.

Veleposlanica Blitt se složila s važnošću CETE naglasivši kako im je bitna suradnja s onim državama koje su taj sporazum ratificirale.–Trenutno smo fokusirani na ukazivanje na pozitivne učinke provedbe ovog sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i država članica EU, a ne toliko na svojevrsno vršenje pritisaka da se on ratificira u članicama koje to još nisu učinile, rekla je Blitt zaključivši kako smatraju važnim da se ratificira u cijeloj Uniji.

U nastavku su sugovornici potvrdili isto stajalište Hrvatske i Kanade o ratu u Ukrajini istaknuvši kako toj zemlji i dalje pružaju snažnu potporu i pomoć. Razgovarali su i o važnost parlamentarne suradnje i njenog daljnjeg intenziviranja kako kroz parlamentarne skupine prijateljstva tako i putem razmjene izaslanstava parlamenata dviju država.