Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na 11. obljetnici vojno-redarstvene akcije Bljesak

Okučani - U Okučanima je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora u ponedjeljak 1. svibnja 2006. obilježena 11. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

Kod središnjeg križa u Okučanima brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, među kojima izaslanik Predsjednika Republike general- pukovnik Marijan Mareković, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Ivica Kirin, izaslanstva lokalnih vlasti te udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Potom je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na okučanskom rukometnom igralištu otvorio Županijske igre dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Tom prigodom Šeks je istaknuo kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila jedna od najsjajnijih operacija Hrvatske vojske i redarstva u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu. Naglasio je kako je Republika Hrvatska imala pravo i dužnost osloboditi okupirana područja te da je tom akcijom slomljena kralježnica srpske terorističke tvorevine u zapadnoj Slavoniji. "I ova obljetnica treba biti dio borbe protiv zaborava, a za povijesnu istinu", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora. 

Istaknuo je također kako "ne smijemo dopustiti da se revidira i krivotvori povijesna istina o tome kako je Bljesak bio dio pravednog i osloboditeljskog Domovinskog rata, a ne dio nikakvog zločinačkog pothvata i plana".

Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u okučanskoj crkvi Sv. Vida služena je misa zadušnica koju je u ime Vojnog ordinarijata predvodio msgr. Josip Šantić.

Autor: Ured predsjednika Sabora