Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predsjednika Europskog revizorskog suda Vítora Manuela da Silvu Caldeiru

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je predsjednika Europskoga revizorskog suda Vitora Manuela da Silvu Caldeiru s kojim je razgovarao o upravljanju europskim fondovima i ulozi nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije u nadzoru korištenja financijskih sredstava.

Predstavljajući rad Hrvatskoga sabora, predsjednik Šprem kazao je kako sadašnja hrvatska vlast želi ojačati ulogu hrvatskoga parlamenta u političkom životu Hrvatske, te u vezi s time donosi izmjene saborskoga Poslovnika. Istaknuo je potrebu usvajanja novog zakona o odnosu Vlade i Sabora s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u EU te je predsjednika Europskoga revizorskog suda upoznao s ulogom Hrvatskoga sabora u državnoj reviziji. U osvrtu na izvješće Europskoga revizijskog suda o pomoći Europske unije i jačanju hrvatskih kapaciteta u upravljanju fondovima kazao je kako „smo u Hrvatskoj svjesni određenih slabosti do kojih je došlo prilikom raspodjele sredstava, ali nastojimo osigurati veću iskoristivost pretpristupnih fondova“.

Predsjednik Europskoga revizorskog suda Vitor Manuel da Silva Caldeira istaknuo je važnost nacionalnih parlamenata u EU s obzirom na to da je u njihovoj nadležnosti nadzor nad trošenjem sredstava, pa tako i europskih fondova. Stoga je Lisabonskim ugovorom uređeno da Europski revizorski sud svoja izvješća šalje izravno nacionalnim parlamentima.

U vezi s izvješćem o hrvatskom korištenju pomoći Europske unije naglasio je da je pomoć bila dobro isplanirana i usmjerena, dok su nedostaci utvrđeni ponajprije u javnoj nabavi i pripremi projekata, i to najviše na lokalnoj razini. Pomoć EU-a je pomogla, ali je potrebno uložiti i dodatne napore, zaključio je te izrazio uvjerenje da će suradnja Europskoga revizorskog suda s Hrvatskim saborom nakon ulaska u EU biti intenzivnija jer će Sud slati izvješća, a mogući su i dolasci revizora u Sabor koji mogu pomoći savjetima. Ukazao je na utjecaj proširenja EU na Hrvatsku s aspekta financijskog nadzora budući da će granica Hrvatske postati vanjska granica EU.

Autor: Ured predsjednika Sabora