Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks razgovarao u Helsinkiju s finskim premijerom Mattijem Vanhanenom i članovima Velikog odbora finskog parlamenta

Helsinki - Finski premijer Matti Vanhanen poručio je u utorak na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom da Hrvatska ne treba biti ni najmanje zabrinuta što je europski ustav odbačen u Francuskoj i Nizozemskoj te da može biti primljena u članstvo EU 2009. godine, ako do tada ispuni sve potrebne uvjete.

"Prema riječima finskog premijera, ne postoje nikakve institucionalne ili ustavne prepreke da Hrvatska ne postane članica Unije zbog odbacivanja europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj", rekao je Šeks u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka s Vanhanenom, čija zemlja do kraja godine predsjeda Europskom unijom. 

Premijer Vanhanen je osobito zaslužan što je od 13 izvješća o pregovaračkim poglavljima, koliko ih je ukupno stiglo u Zagreb, za vrijeme finskog predsjedanja Unijom stiglo njih deset, rekao je Šeks. "Finska je putem svog predsjednika vlade dala snažan doprinos i potporu hrvatskom putu u Europsku uniju", rekao je Šeks, koji se tijekom popodneva u Helsinkiju sastao i sa članovima Velikog odbora finskog parlamenta, tijela koje je mjerodavno za pitanja vezana uz Europsku uniju.

Na kraju svog službenog posjeta Finskoj, Šeks je naglasio da je u razgovorima s finskim dužnosnicima i predstavnicima parlamentarnih stranaka Hrvatska dobila "ne retoričku, nego snažnu efektivnu potporu" da neće biti nikakvih zapreka da Hrvatska 2009. godine postane članicom Unije, ako do tada sama ispuni sve uvjete. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora