Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odao počast žrtvama Bleiburga i križnih puteva 1945.

Zagreb - U povodu 15. svibnja Spomendana bleiburških žrtava i žrtava križnog puta danas je kod spomenika tim žrtvama na zagrebačkom groblju Mirogoju vijence položilo i zapalilo svijeće izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Vladimirom Šeksom. 

"Bleiburg, križni putevi koji su posijani diljem cijele Hrvatske i dalje prolili su more krvi nad hrvatskim narodom. To je jedan zločin bez premca. Pravda nije zadovoljena", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. 

Istaknuo je da "nitko od onih koji su odgovorni, koji su izdavali zapovjedi, koji su na bilo koji način izvršili odmazdu ne samo nad hrvatskim vojnicima nego i civilima, nad ljudima koji su se predali - nisu sankcionirani. Tako da ta pravda i dan danas vapi za ispunjenje", rekao je Šeks. "Hoće li to doista i biti - sumnjam jer glavni akteri, oni koji su bili stvarni nalogodavci više nisu među živima", rekao je Šeks. 

Šeks je podsjetio da je Hrvatski sabor donio deklaracije i rezolucije u kojima su se osudili zločini koji su počinjeni na Bleiburgu i na križnim putevima i na taj je način dana jedna povijesna zadovoljština. Tim je deklaracijama i rezolucijama Hrvatski sabor, kao najviše predstavničko tijelo, osudio te zločine koji su u vrijeme komunizma počinjeni nad hrvatskim narodom, rekao je Šeks.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora