Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na svečanoj sjednici finskog parlamenta povodom 100. godišnjice parlamentarne demokracije u Finskoj

Helsinki - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sudjelovao je na svečanoj sjednici finskog parlamenta kojom je obilježena stota godišnjica parlamentarne reforme kojom je Finska, kao prva zemlja na svijetu, novim izbornim zakonom 1. lipnja 1906. dala ženama kako pravo glasa, tako i pravo da budu birane. Na izborima održanim godinu dana kasnije, Finci su u svoj parlament izabrali 19 žena.

Povijesnom odlukom Finska je tako 1906., sedam godina prije Norveške, 38 godina prije Francuske i 66 godina prije Švicarske, dala ženama pravo glasa. Glasačko pravo u Hrvatskoj žene su dobile 1945. godine, kada se to dogodilo i u Italiji i Sloveniji.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je novinarima nakon svečane sjednice u Helsinkiju kako očekuje da će njegovi dosadašnji susreti s finskim dužnosnicima te predstojeći uzvratni posjet Finskoj u listopadu, pridonijeti potpori te zemlje Hrvatskoj na putu prema EU-u.

On je kazao kako će se suradnja i preuzimanje iskustava finskih parlamentaraca u njihovu radu u okviru EU-a produbiti i na razini suradnje parlamentarnih odbora dvije zemlje. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora