Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik finskog parlamenta Paavo Lipponen razgovarali u Helsinkiju o ulasku Hrvatske u EU

Helsinki - Hrvatska je ostvarila velik napredak u procesu pristupanja Europskoj uniji i ako nastavi s potrebnim reformama mogla bi se u nju integrirati do 2009. godine, izjavio je u utorak u Helsinkiju predsjednik finskog parlamenta Paavo Lipponen nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Vladimirom Šeksom. 

"Hrvatska jako dobro napreduje prema članstvu u EU, screening je završen, pregovaračka poglavlja se otvaraju i mislim da je Hrvatska u mnogočemu već sada spremna za članstvo u Uniji", rekao je Lipponen čija zemlja do kraja ove godine predsjedava Europskom unijom. "Mislim da je realno očekivati da će Hrvatska biti spremna 2009. godine, ali pod uvjetom da nastavi provedbu započetih reformi", naglasio je Lipponen.

"Mi se radujemo budućem hrvatskom članstvu u Uniji jer smo zemlje sličnog broja stanovnika i imat ćemo brojne zajedničke interese bez obzira na geografsku udaljenost", rekao je predsjednik finskog parlamenta. 

Lipponen, koji je do 2003. godine bio finski premijer, izrazio je uvjerenje da će EU do 2008. godine riješiti problem europskog ustava, koji nije prošaoratifikaciju u Nizozemskoj i Francuskoj, i tako omogućiti svoje daljnje širenje. Najavio je da će finski parlament ratificirati europski ustav za šest tjedana. "To ćemo učiniti u znak potpore tom dokumentu, njegovomsadržaju, a posebno u znak potpore daljnjem širenju Unije, u što snažno vjerujemo", rekao je Lipponen.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je zadovoljstvo potporom koju je u Helsinkiju dobio za nastavak hrvatskog puta prema Europskoj uniji, posebice jer se radi o mišljenju svih finskih parlamentarnih stranaka čiji su predstavnici nazočili njegovom sastanku s Lipponenom.

Dvojica predsjednika parlamenata razgovarala su i o ponudi finske tvrtke Patria koja se s austrijskim Steyerom natječe za nabavu 126 oklopnih transportera za Hrvatsku vojsku. "Finska je zainteresirana da njezin oklopni transporter uđe u hrvatski sustav obrane i da tim putem u Hrvatsku transferira i tehnologiju. No, to je pitanje u domeni naših vlada i ja sam samo izrazio uvjerenje da će u poštenom natječaju biti izabran najbolji ponuđač", rekao je Seks.

Šeks i Lipponen razgovarali su također o razvoju bilateralnih odnosa i stanju na jugoistoku Europe. Šeks je najavio intenziviranje suradnje na razini parlamentarnih odbora, a Lipponen Hrvatsku nazvao "predvodnikom" jačanja suradnje u regiji.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora