Predsjednik Europske komisije Romano Prodi u službenom posjetu Saboru

Zagreb - U sklopu jednodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, Hrvatski sabor posjetio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi. Prodi se u Hrvatskom saboru obratio zastupnicima na plenarnoj sjednici, potom se susreo s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem, te zastupnicima Ivom Sanaderom, Matom Granićem i Draženom Budišom. 

Prodi je naglasio da ulazak Hrvatske u Europsku uniju više nije pitanje ”ako” već je to sada pitanje ”kada”,  jasno iskazavši želju da se Hrvatskoj što prije iskaže dobrodošlica u članstvo Europske unije. 

Na sastanku s izaslanstvom Demokratskog centra, predsjednik te stranke Mate Granić naglasio je jaku europsku orijentaciju stranke,  s naglaskom na tržišnu ekonomiju, regionalnu kooperaciju, suradnju sa susjedima u regiji. Ona je važna za budućnost zemlje uz ostala, ne manje važna, pitanja kao što su: povratak izbjeglica, suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY-jem), povrat imovine, funkcioniranje pravne države i reforma pravosuđa.

Prilikom susreta s delegacijom HSLS-a, Prodi je istaknuo veliko značenje HSLS-a u političkom životu Hrvatske. Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša istaknuo je da su sve hrvatske relevantne političke stranke poduprle donošenje Rezolucije o priključivanju Europskoj uniji. Naveo je da kod pitanja povratka izbjeglica postoji konsenzus vladajućih i oporbe za rješavanjem pitanja stanarskog prava. Dodao je da problem izbjeglica postoji, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu koje je pod međunarodnim protektoratom, konstatiravši pritom kako je Republika Hrvatska postigla najbolje rezultate.  

Prodi je naglasio da je jedno od gorućih pitanja suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu te da Europska komisija ne može ocjenjivati surađuje li neka zemlja sa Sudom nego to može procijeniti samo Sud i UN te da ta suradnja može ubrzati proces približavanja Europskoj uniji. Također je dodao kako će se mišljenje o hrvatskoj kandidaturi, koje se onda dostavlja Vijeću ministara,  koje na kraju donosi odluku o kandidatskom statusu i početku pregovora o punopravnom članstvu. Kandidatura Republike Hrvatske u Europsku uniju razmatrat će se shodno odgovorima na pitanja iz upitnika kojeg će uručiti premijeru Ivici Račanu.  

Visoki gost naglasio je da će svaku zemlju procjenjivati prema njezinim zaslugama i postignućima, ali i da ojačana regionalna suradnja može ubrzati cijeli postupak i omogućiti dosljednu politiku prema cijeloj regiji. Očekuje se da Hrvatska bude primjer zemljama zapadnog Balkana, zaključio je g. Prodi.

Autor: Služba za odnose s javnošću