Potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak sastao se s izaslanstvom Parlamenta Savezne Republike Njemačke

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak sastao se danas s izaslanstvom Parlamenta Savezne Republike Njemačke koje predvodi Steffen-Claudio Lemme, zastupnik u njemačkom Bundestagu. Uz potpredsjednika Čuljka sastanku je nazočio i Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora. 

Izaslanstvo boravi u Hrvatskoj u okviru programa „Međunarodna parlamentarna stipendija“ (IPS) koju njemački parlament, u suradnji sa Slobodnim sveučilištem Berlin, Sveučilištem Humboldt i Tehničkim sveučilištem Berlin, dodjeljuje hrvatskim državljanima. Ovaj petomjesečni program posebno je zanimljiv mladim ljudima koji žele ostvariti međunarodno iskustvo te posjeduju interes za političko djelovanje, a svake godine u programu sudjeluje 120 stažista iz 28 pozvanih država, među njima su i zemlje iz naše regije, ali i Gruzija, Litva, Francuska. Procesom Arapskog proljeća otvorile su se mogućnosti suradnje i s arapskim zemljama. 

Steffen-Claudio Lemme prenio je pozdrave predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta izabranog nedavno velikom većinom. Informirao je prisutne kako su u Njemačkoj u tijeku koalicijski razgovori koji bi mogli biti okončani sredinom prosinca. 

Klaus Beck, potpredsjednik Slobodnog sveučilišta u Berlinu, rekao je kako od sutra počinju selekcijski razgovori, a troje mladih ljudi iz Hrvatske putem ovog programa upoznat će se s njemačkim oblikom demokracije. Ovo je program koji mlade ljude, one s političkim razumijevanjem i potencijalom, obogaćuje i pruža im sasvim nove perspektive. 

Tomislav Čuljak zahvalio je Njemačkoj na svoj potpori koju od prvog dana pruža Hrvatskoj, pa i ovim programom koji je odlična prilika mladim ljudima da upoznaju rad u njemačkom parlamentu, a potom svoja iskustava prenesu i u Hrvatsku. Naglasio je također važnost jačanja suradnje naših međuparlamentarnih skupina prijateljstva intenziviranjem kontakata među zastupnicima. 
 

Autor: Služba za medije