Posjet delegacije iz Narodne Republike Kine donio nove vidove suradnje dviju zemalja

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kineske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru dr. sc. Ivo Josipović primio je u radni posjet izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine.

Ivo Josipović upoznao je goste s ustrojem i radom Hrvatskog sabora i Hrvatsko-kineske međuparlamentarne skupine prijateljstva koju čine predstavnici različitih političkih stranaka. Rekavši kako su Republika Hrvatske i NR Kina dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja, naglasio je važnost gospodarske razmjene i njezinog unapređenja, kao i povećanja kulturne suradnje koja je važna za razumijevanje među kulturama. 

Potpredsjednik Udruženja prijateljstva Kineza sa stranim zemljama Liu Zhirning, izrazivši divljenje prema ljepotama Republike Hrvatske, naglasio je prijateljske veze između dvije zemlje i istaknuo Hrvatsku kao jedinu državu nastalu nakon raspada bivše Jugoslavije s kojom Kina komunicira na razini partnerstva i ostvaruje najveću gospodarsku razmjenu. Upoznao je domaćine s radom Udruženja za prijateljstvo s inozemstvom, utemeljenim prije 50 godina, koje djeluje kao civilna asocijacija s podrškom vlade NR Kine. U svom djelokrugu djelovanja Udruženje se prvenstveno bavi uspostavljanjem i održavanjem prijateljskih odnosa s inozemstvom, unapređivanjem suradnje na području kulture i gospodarstva, koordinacijom poslova između kineskih pokrajina i gradova s inozemstvom te suradnjom s nevladinim udrugama u drugim državama u okviru UN-a. Liu Zhirning posebno je istaknuo vrlo dobru suradnju kroz Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva, koje svojim djelovanjem unapređuje suradnju između dviju država, a brojnim kontakatima jamči i daljnje jačanje suradnje.

U nastavku razgovora, između potpredsjednika Udruženja prijateljstva Kineza sa stranim zemljama za provinciju Hunan Panga Lipinga i članice Hrvatsko-kineske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivane Sučec-Trakoštanec, dogovorena je načelna suradnja između kineske provincije Hunan i Koprivničko-križevačke županije u okviru koje bi se, uspostavljanjem prijateljskih odnosa,  produbili postojeći kontakti i gospodarska razmjena. Zastupnik dr. sc. Tonči Tadić, ističući uz izrazit gospodarski rast i intenzivan razvoj znanosti, pokrenuo je inicijativu za bolju regulaciju razmjene studenata i postdiplomanata između Kine i Hrvatske, dodavši kako među hrvatskim znanstvenicima postoji interes za znanstveno usavršavanje u Kini i obrnuto, posebno na području fizike i visokih tehnologija