Mirjana Ferić-Vac sastala se s kosovskim veleposlanikom Valdetom Sadikuom

Zagreb - Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Mirjana Ferić-Vac primila je u službeni posjet kosovskog veleposlanika Valdeta Sadikua. 

Tema razgovora bio je izvještaj švicarskog parlamentarca Dicka Martyja, predsjednika Monitoring odbora Vijeća Europe i člana Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Izvještaj je prihvaćen pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pod nazivom „Nehumani postupci prema osobama i ilegalno trgovanje ljudskim organima na Kosovu“, a o istom će se raspravljati na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Kosovski veleposlanik istaknuo je da je pitanje trgovanja ljudskim organima za vrijeme ratnih zbivanja na Kosovu po prvi put spomenuto u knjizi Carle del Ponte, nakon čega su haaški istražitelji, kao i istražitelji UN-a, proveli istragu, ali nije bilo dokaza koji bi potkrijepili navode koje je bivša haaška tužiteljica iznijela u svojoj knjizi, o trgovanju ljudskim organima zatočenih logoraša srpske nacionalnosti na Kosovu za vrijeme ratnih sukoba. 

„Uvjereni smo da je izvještaj neosnovan, ali ne odbijamo bilo kakvu istragu, štoviše, inzistiramo na njoj jer je to za nas vrlo osjetljivo pitanje i želimo da se ono riješi, da se dođe do istine, kakva god ona bila. Ne bježimo od odgovornosti, ali ponajprije treba istražiti je li se to uopće dogodilo“, iznio je veleposlanik službeni stav Prištine, naglašavajući da istražitelji Haaškog tribunala dosad nisu došli ni do jednog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnju iznesenu prvi put 2008. godine u objavljenoj knjizi bivše tužiteljice pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju Carle del Ponte da je za vrijeme oružanih sukoba na Kosovu bilo trgovanja ljudskim organima, za što se traži preispitivanje odgovornosti vlasti na Kosovu. Istaknuo je da kosovska vlast Vijeće Europe smatra vrlo respektabilnom organizacijom i svjesna je da poštivanje ljudskih prava treba biti utkano u državnost svake nacije. Jedino plediraju da kredibilna istraga bude provedena u što kraćem roku, kako bi se slučaj raščistio prije nego što otpočne dijalog i pregovori sa Srbijom. 

Mirjana Ferić-Vac istaknula je da je stav Republike Hrvatske da oni koji su počinili bilo koji zločin za njega trebaju i odgovarati. Slaže se sa kosovskim veleposlanikom da istragu treba provesti u što kraćem roku. Što se tiče izvješća, ono sada čeka raspravu na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i sigurno je da će ta rasprava biti složena. Ukoliko se optužbe pokažu istinitima, sve one koji su počinili zločin treba procesuirati, a društvo treba suočiti s onim što se dešavalo tijekom rata, bez obzira na svu težinu koju takva situacija nosi. Hrvatska će podržati da se utvrdi istina, ali i da se istraživanje vremenski ograniči.

Autor: Služba za odnose s javnošću