Ministar obrane Kraljevine Danske Søren Gade u službenom posjetu kod predsjednika Sabora

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je ministra obrane Kraljevine Danske Sørena Gadea u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora i danski ministar obrane su razgovarali o priključenju Republike Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, te o potrebi tješnje parlamentarne suradnje između Hrvatske i Danske u tim područjima. 

Politički odnosi između Kraljevine Danske i Republike Hrvatske su vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, a Danska se zauzima za što bržu integraciju Hrvatske u Europsku uniju i NATO na temelju individualnih postignuća, što je izričito potvrđeno i prigodom posjeta ministra obrane Sørena Gadea predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu.

U razgovoru dvojice dužnosnika je istaknuto da NATO nije samo djelotvoran sustav kolektivne sigurnosti, nego prije svega svojevrsni politički forum koji se temelji na demokraciji te poštivanju ljudskih prava i zakona, pa time članstvo u NATO-u donosi višestruku korist svakoj njenoj članici u vidu bolje vojne zaštite i većeg interesa stranih ulagača.

Autor: Ured predsjednika Sabora