Mato Arlović primio izaslanstvo Komisije za nacionalne manjine Kine

Zagreb - U okviru radnog  posjeta Hrvatskom saboru, članovi izaslanstva Komisije za nacionalne manjine pri Državnom vijeću Narodne Republike Kine sastali su se s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora mr. sc. Matom Arlovićem. 

Na sastanku se razgovaralo o zakonodavnom i institucionalnom uređenju pitanja nacionalnih manjina u dvjema državama. Naglašena je sličnost dviju zemalja koje, iako različite po veličini, imaju gotovo isti postotak pripadnika nacionalnih manjina, te je razmjena iskustava istaknuta kao dobar korak u ostvarivanju njihovih prava u okviru multietničkih i multikonfesionalnih država. 
Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Mato Arlović upoznao je goste sa zakonodavstvom RH koje je prava nacionalnih manjina podiglo na razinu ustavnog zakona, te nizom posebnih zakona uredilo područje njihove autonomije, posebno u segmentu autonomije kulture i jezika. Hrvatska se često izdvaja kao primjer dobre legislativne uređenosti ovog područja, no još uvijek preostaje daljnje poboljšavanje primjene postojećih zakona. Ipak, naglasio je, prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj više ne spadaju u domenu političkih pitanja, već je adekvatna provedba zakona prvenstveno ograničena materijalnim okvirima. 

Predsjednik Komisije za nacionalne manjine pri Državnom vijeću NR Kine Li Dezhu, istaknuo je da iako Hrvatska i Kina imaju specifičnosti, dijele slične ideje u politici i zakonima koji se odnose na pitanje nacionalnih manjina.
Razgovor je zaključen riječima Mate Arlovića da su prava nacionalnih manjina civilizacijsko pitanje, te da su pripadnici različitih naroda jedan od mostova suradnje među državama.