Mađarski ministar obrane Ferenc Juhasz u službenom posjetu kod predsjednika Sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet ministra obrane Republike Mađarske Ferenca Juhasza.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo visokom razinom odnosa između Hrvatske i Mađarske koju karakteriziraju strateško partnerstvo i međusobno uvažavanje. U bilateralnim odnosima nema otvorenih pitanja, a Mađarska snažno i otvoreno podupire Hrvatsku u pristupu Europskoj uniji i NATO-u. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je mađarskom ministru obrane izrazio zahvalnost za svu konkretnu pomoć koju je Mađarska pružila Hrvatskoj u najtežim trenucima Domovinskog rata.

Mađarski je ministar obrane rekao kako Mađarska smatra svojom povijesnom dužnošću da pomogne Hrvatskoj u euroatlantskim integracijama, te je u tom pogledu spremna prenijeti iskustva, naročito kako bi se izbjegla nepotrebna lutanja u procesu prilagodbi. Tako su povijest i vrijeme pokazali tko je bio u pravu, rekao je ministar Juhasz u vezi sa svim koracima koje je Mađarska poduzimala tijekom hrvatskog Domovinskog rata. 

U razgovoru predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i mađarskog ministra obrane Ferenca Juhasza razmijenjena su i iskustva i mišljenja u vezi sa slanjem vlastitih oružanih snaga u međunarodne misije te s pristankom parlamenta koji je, sukladno ustavima, nužan u objema državama. Ministar Juhasz je posebno istaknuo kako se u međunarodnoj suradnji visoko cijene upravo one vojske koje mogu u vrlo kratkom roku odgovoriti na potrebe, a sudjelovanje u međunarodnim vojnim misijama postaje u današnje vrijeme sve važnije.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora