Leko: Partizani su, kao i branitelji u Domovinskom ratu, branili Hrvatsku

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjelovao je na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica. U svojem govoru rekao je kako je osnivanjem Prvoga sisačkoga partizanskog odreda prije 72 godine u Hrvatskoj započela organizirana borba za slobodu i mir, a protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva, protiv okupacije i domaćega izdajničkog režima koji su rascijepali Hrvatsku, dijelove teritorija predali tuđinskoj vlasti te zaveli teror nad građanima. 
- Ti mladi ljudi, kojih je svakim danom u tadašnjoj okupiranoj državi bilo sve više, Hrvatskoj su u Drugom svjetskom ratu donijeli pobjedu i mir. Zahvaljujući slobodarskom duhu tih ljudi, Hrvatska je bila u savezništvu s milijunima drugih stanovnika Europe koji su se isto tako podigli protiv nasilja i barbarstva nacizma i fašizma, rekao je Leko.

Podsjetio je da su i u Domovinskom ratu, u stvaranju današnje neovisne i demokratske Hrvatske, vodeću ulogu imali nekadašnji sudionici partizanskog pokreta i narodnooslobodilačke borbe. Leko je istaknuo sličnosti partizanskih boraca i branitelja u Domovinskom ratu. 
- I u jednom i u drugom slučaju udružili su se mladost, hrabrost i odlučnost u borbi za slobodu i za pravednost i život u različitosti i toleranciji. I u jednom i u drugom slučaju vodila se borba protiv okupacije hrvatskih teritorija i branio se hrvatski suverenitet. I u jednom i u drugom slučaju žrtvovali su se mladi životi uvjereni da njihova žrtva neće biti uzaludna jer će na kraju donijeti upravo ono za što su se borili. I u jednom i u drugom slučaju pobijedila je europska ideja poštivanja prava na različitost. I u jednom i u drugom slučaju pokazalo se da su ustrajnost i zajedništvo u obrani pravednih ciljeva jači od svake oružane sile, rekao je predsjednik Sabora.

Naglasio je da su antifašističke vrijednosti, zahvaljujući kojima je poražena užasavajuća anticivilizacijska ideologija rasnih zakona i imperijalizma, u temeljima današnjega modernog svijeta te su na tim idejama stvoreni Ujedinjeni narodi i Europska unija. Stoga obilježavanjem Dana antifašističke borbe, istaknuo je Leko, izražavamo poštovanje svim žrtvama Drugoga svjetskog rata i zahvalnost pripadnicima hrvatskoga partizanskog pokreta što su svojim nesebičnim angažmanom poslijeratnim naraštajima omogućili život u miru.
- Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj ispunjava nas ponosom. Potiče nas na vjeru i snagu koju su imali hrvatski partizani u Drugome svjetskom i hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata. Pronađimo u sebi tu snagu u ovom vremenu punom izazova, rekao je predsjednik Sabora. Naglasio je potrebu da se, ostvarujući strateški cilj pristupanja Europskoj uniji, ujedine demokratski potencijali kako bismo što prije izašli iz ekonomske krize te kako nam se povijest ratovanja, totalitarnih ideologija i ukidanja sloboda i temeljnih ljudskih prava ne bi ponovila.

Čestitajući Dan antifašističke borbe svim građankama i građanima Republike Hrvatske, predsjednik Sabora zaželio je da im antifašistički ideali jednakih šansi za sve pruže potrebnu snagu i entuzijazam za bolje sutra, pravednije društvo i sigurniju budućnost sadašnjim i budućim generacijama.

govor predsjednika Sabora

Autor: Ured predsjednika Sabora