Leko i Mignon za političko rješenje u Siriji

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Jean-Claudeom Mignonom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 
- Razgovor je potvrdio vrijednosti predstavničke demokracije i značaj Vijeća Europe u nastojanjima da se pronađu rješenja gorućih i zamrznutih problema – od Nagorno Karabaha i Cipra do Sirije i arapskih zemalja, rekao je predsjednik Sabora. Kad je riječ o Siriji, Mignon i Leko suglasni su da je politički dijalog jedino moguće rješenje.

Mignon je upoznao Leku s aktivnostima PSVE-a čije su glavne zadaće zaštita ljudskih prava, jačanje demokracije i uspostava vladavine prava. Zauzima se za bolju suradnju Vijeća Europe i Europske unije kako bi koordinirali djelovanja u zaštiti ljudskih prava. 
- Zadaća je Vijeća Europe riješiti zamrznute sukobe i spriječiti pojavu novih, rekao je Mignon, postavivši kao cilj ostvarivanje napretka u pregovorima o Nagorno Karabahu i približavanje Azerbajdžana i Armenije. Upoznao je Leku s naporima za rješenje krize u Transnistriji u Moldaviji te o poteškoćama u odnosima Gruzije i Rusije te na podijeljenom Cipru.

Mignon je posebno pohvalio napredak koji je Hrvatska ostvarila otkako je 1996. godine primljena u Vijeće Europe. 
- Hrvatska je ključni element za stabilnost ove regije i može biti poticaj da povuče i ostale države prema Europskoj uniji, rekao je Mignon. Pozdravio je djelovanje predstavnika Hrvatskoga sabora u PSVE-u i njihov doprinos u zaštiti ljudskih prava.

Autor: Ured predsjednika Sabora