Jandroković primio direktoricu Odjela za Europu kubanskog Ministarstva vanjskih poslova

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković sastao se s direktoricom Odjela za Europu Ministarstva vanjskih poslova Kube Teresitom Vicente Sotolongo.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju odnosa između dvije zemlje, posebno na područjima kulturne razmjene i gospodarske suradnje. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković rekao je kako Hrvatsku i Kubu vežu dobri odnosi koji nemaju otvorenih pitanja, no zbog velike udaljenosti i nepoznavanja tržišta ne ostvaruje se važnija gospodarska razmjena. Razvojem kulturnih, ali i međuparlamentarnih veza te radom mješovite komisije za gospodarsku suradnju otvorio bi se put za povećavanje gospodarske razmjene dviju zemalja.

Direktorica Odjela za Europu Ministarstva vanjskih poslova Kube Teresita Vicente Sotolongo predstavila je projekte kulturne razmjene između Kube i Hrvatske koji uključuju postavljanje izložbe hrvatskih spomenika svjetske kulturne baštine u Havani i organiziranje koncerta kubanskih glazbenika u Hrvatskoj. Naglasila je da je razvoj kulturnih veza najbolji put za produbljivanje odnosa i na ostalim područjima suradnje. Obavijestila je nazočne o održavanju sljedećeg summita nesvrstanih koji će se održati u rujnu na Kubi, a povodom kojeg je poslana i pozivnica za sudjelovanje predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

U nastavku razgovora Gordan Jandroković upoznao je gošću s vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske, a to su punopravno članstvo u Europskoj uniji i razvoj suradnje sa zemljama regije. Na unutarnjem planu Hrvatska bilježi stabilan gospodarski razvoj, no još nam predstoji reforma pravosuđa i državne uprave te dovršavanje reforme zdravstva i poljoprivrede. Teresita Vicente Sotolongo predstavila je vanjskopolitičke prioritete Kube koji se fokusiraju na jačanje suradnje među državama Južne Amerike te je izrazila zadovoljstvo poboljšanjem ekonomske situacije u Kubi koja nakon teških 90-ih godina doživljava oporavak i razvoj.

U okviru sastanaka pokrenuta je inicijativa za osnivanjem međuparlamentarnih skupina prijateljstva u parlamentima Republike Hrvatske i Kube koje bi pridonijele daljnjem razvoju suradnje. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković prihvatio je poziv za posjet hrvatskih parlamentarnih zastupnika Kubi koji predstavlja iskorak u odnosima dviju zemalja jer do sada nije organiziran posjet na toj razini.