U Saboru održana treća simulirana sjednica parlamenta studenata prava, ekonomije i političkih znanosti

Zagreb – U Hrvatskome saboru u ponedjeljak je održana treća po redu simulirana sjednica parlamenta koja je ove godine okupila oko stotinu studenata prava, ekonomije i političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Studenti, sudionici projekta „Simulirani parlament“ na ovoj su simuliranoj sjednici Sabora raspravljali te glasovali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Uoči početka sjednice studentima se obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. 

Pod predsjedanjem predsjednice Sabora Matee Šoljić, studentice ekonomije, a nakon intoniranja državne himne, sudionici sjednice su većinom glasova usvojili dnevni red. U ime predlagatelja vladajuće većine o Prijedlogu zakona govorio je Ivan Livančić. –  Kod donošenja ovoga zakona treba imati u vidu dugoročne ciljeve jer ovo pitanje utječe na budućnost svih nas, prije svega na očuvanje zdravlja mladih ljudi, kazao je Livačnić.

Istaknuo da je u izradi prijedloga zakona sudjelovala skupina stručnjaka i znanstvenika iz različitih sfera društva, da je prijedlog zakona liberalniji, ali nema riječi o dopuštanju  legalizacije droga. – Ovo je zadnja linija obrane u našem užurbanom i stresnom životu gdje svatko može pokleknuti i posegnuti za takvim sredstvima kako bi si olakšao sadašnjicu, rekao je Livančić.  

Kroz vrlo dinamičnu i kvalitetnu raspravu, te putem replika, studenti su iznosili mišljenja „za“ i „protiv“ iznesenoga prijedloga zakona. Iz oporbenih redova moglo se tako čuti o  „portugalskom modelu“ kojim se dekriminalizacijom droge početno uspjelo doći do izvjesnog smanjenja broja ovisnika. Oporba je zamjerila i to što se ne spominju i druga opojna sredstva koja izazivaju ovisnost poput alkohola i nikotina čija konzumacija ima mnogo veće posljedice na zdravlje ljudi i društvo nego što je to slučaj s konzumacijom lakih droga.

Oporbeni su se zastupnici-studenti nadalje založili za legalizaciju nekih vrsta lakih droga poput marihuane, ali uz kontrolu konzumacije unutar zakonskog okvira i porezni sustav. Iznesen je i prijedlog da HZZO snosi dio troškova za kupnju medicinskog kanabisa za pacijente kojima je on potreban za liječenje te općenito da se liberalizira uporaba konoplje u medicinske svrhe.  

I vladajući i oporbeni zastupnici-studenti složili su se da treba više ulagati u edukaciju, počevši od osnovne škole, kako bi se mlade osvijestilo o opasnostima konzumacije droga te još više jačati institucionalnu podršku za pomoć ovisnicima i njihovu resocijalizaciju.
 
Po završetku rasprave studenti su iznijeli amandmane na predloženi tekst prijedloga zakona i pristupili glasovanju o amandmanima i samom Prijedlogu Zakona. Uz prihvaćanje dva, od predloženih pet amandmana, izglasan je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga. 

Sudjelovanjem u projektu “Simulirani parlament” studenti imaju priliku podići razinu znanja o ulozi Hrvatskog sabora kao zakonodavnog tijela u svakodnevnom životu građana, bolje upoznati sam zakonodavni proces, usavršiti retoričke sposobnosti, te dati doprinos razvoju demokratske i političke kulture među mladima.