Odbor za pravosuđe

Izvješće Odbora za pravosuđe o Prijedlogu zakona o dopunama Ovršnog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 915

Odbor za pravosuđe Hrvatskoga sabora na 65. elektroničkoj sjednici održanoj 21. travnja 2020. razmotrio je Prijedlog zakona o dopunama Ovršnog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru, aktom od 3. travnja 2020. uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskoga sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku. 

Odbor je Prijedlog zakona raspravio u skladu s člankom 81. Poslovnika Hrvatskoga sabora u svojstvu matičnog radnog tijela. 

Predlagatelj zakona u ocjeni stanja i pitanjima koja se zakonom uređuju ističe da s obzirom na negativne posljedice epidemije koronavirusa na gospodarstvo u Republici Hrvatskoj, kao i nedavnu mjeru Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID-19) koju je donijela Vlada Republike Hrvatske, ovim Prijedlogom zakona predlaže se primanja po osnovi plaće isplaćene iz navedene mjere Potpore izuzeti od ovrhe. Također, predlaže se uvesti privremenu obustavu ovrha, do prestanka važenja Odluke o proglašenju epidemije, izuzevši ovrhe radi ostvarivanja zakonskog uzdržavanja i naknade štete uzrokovane kaznenim djelom. 

Bez rasprave, nakon provedenog elektroničkog glasanja šest (6) glasova „protiv“ i četiri (4) glasa „za“, Konačni prijedlog zakona o dopunama Ovršnog zakona nije dobio potrebnu većinu.
                            
Za izvjestitelja na sjednici Hrvatskoga sabora, Odbor je odredio predsjednika Odbora.


                                                                                           PREDSJEDNIK ODBORA

                                                                                                       Peđa Grbin v.r.