Zagreb – Klub zastupnika Socijaldemokrati, u suradnji s predstavnicima proizvođača jagoda, održao je u ponedjeljak okrugli stol “Izazovi i perspektive u proizvodnji i plasmanu jagoda u Republici Hrvatskoj“ koji je moderirala predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec.
Okrugli stol je okupio predstavnike najvećih proizvođača jagoda u Hrvatskoj koji su raspravljali o problematici osiguranja kratkih lanaca opskrbe i prodajnih lokacija, na koji način poticati nove tehnologije poljoprivredne proizvodnje te kako se oduprijeti izazovu uvoza jagoda iz trećih zemalja.
U svom obraćanju Posavec Krivec je naglasila kako, iako postoji golem potencijal u vidu povoljne klime te čistog tla i vode, Hrvatska u proizvodnji jagoda nije samodostatna. Istaknula je kako analize procjenjuju da preko 50 posto naših potreba zadovoljavamo iz Europske unije, ali i uvozom iz trećih zemalja. Dodala je i kako je najveća prednost domaćih jagoda kratak period od berbe do stavljanja u prodaju i strogo kontrolirani uzgoj, dok strani uzgajivači, kako je rekla, koriste širi spektar sredstva za zaštitu od kojih su mnoga u Hrvatskoj zabranjena.
–Prostor za povećanje proizvodnje nalazi se u produženju sezone proizvodnje i novim tehnologijama, a samim time povećati će se i potrošnja. Sezona uzgoja može se produžiti na čak 11 mjeseci, rekla je Posavec Krivec dodavši kako se budućnost proizvodnje jagoda nalazi u proizvodnji u kontroliranim uvjetima kao što su plastenici i hidroponski uzgoj. Kako je objasnila, takav način proizvodnje nije podložan prirodnim nepogodama poput mraza te dugotrajnih kišnih ili sušnih razdoblja. –Hidroponski uzgoj tehnološki je najnapredniji, daje proizvod najviše kvalitete, omogućuje kontroliranu i sigurniju cjelogodišnju proizvodnju, ali zahtjeva i velika financijska ulaganja i stalnu edukaciju za što je potrebna potpora države koja izostaje, upozorila je Posavec Krivec.
Također je dodala kako Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ne potiče proizvodnju jagoda u hidroponskom uzgoju te rekla kako u Hrvatskoj postoji samo pet takvih proizvođača. –Ukoliko težimo europskim standardima moramo ih i poticati, rekla je Posavec Krivec te se u nastavku osvrnula i na problem malih proizvođača iz zagrebačkog prstena kojima su u svibnju ove godine, prema njezinim riječima, gradonačelnik Zagreba i gradska vlast, drastično ograničili mogućnost plasmana proizvoda i to ukidanjem velikog broja prodajnih lokacija i povećanjem cijena zakupa štandova.
Josip Kiš iz udruge proizvođača jagoda “Jagodni prsten“ je naglasio kako je najveći problem s kojim se susreću izravna prodaja kupcima. –Fokusirani smo na maloprodaju jer nam ona omogućuje da u roku 24 sata roba prijeđe od berbe do potrošača čime održavajmo vrhunsku kvalitetu, rekao je Kiš požalivši se na uvoz jagoda iz trećih zemalja u jeku domaće berbe. Zaključio je kako smatra da treba poticati proizvodnju na malo čime će se povećati i kvaliteta i potrošnja.
Davor Jurić iz Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba istaknuo je kako je proizvodnja u padu zbog vremenskih prilika i problema s radnom snagom, a kao najveći problem istaknuo je nemogućnost plasmana svojih proizvoda u Zagrebu što je rezultat ovogodišnje odluke Grada da smanji broj prodajnih lokacija. Nadalje, upozorio je i na nemogućnost apliciranja na europske fondove te na nužnost potpore od strane države i jedinica lokalne samouprave. S tim viđenjem se složio i dopredsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Đorđo Jurić koji je naglasio kako bi između Grada Zagreba i proizvođača trebala postojati simbioza koja, kako je istaknuo, izostaje.
Član Udruge proizvođača “Jagodni prsten“ Damir Gregorić izjavio je kako europski gradovi podupiru svoje proizvođače te im omogućuju prodajna mjesta, no u Zagrebu se, prema njegovim riječima “osjećaju usamljeno“. –Izgurani smo iz prodaje na vrlo ružan način, zaključio je Gregorić. Gordan Kolovrat iz tvrtke EURO-BROD d.o.o., najvećeg hidroponski proizvođača jagoda u Hrvatskoj, naglasio je kako su za hidroponski uzgoj potrebna vrlo visoka inicijalna ulaganja koja teško mogu namiriti cijenom proizvoda. –Hektar hidroponskog uzgoja košta oko pola milijuna eura, što je sedam puta više od klasičnog uzgoja, a problem nam je i radna snaga i težak pristup fondovima, izjavio je Kolovrat. Tajnik udruge “Jagodni prsten“ Ivica Bulf, čija je jagoda sorte clery nedavno proglašena najboljom, rekao je kako se, nakon to je izgubio štandove za prodaju u Zagrebu okrenuo prodaji na Jadranu te prerađivanju svojih proizvoda u liker i džem što, kako je istaknuo, nije financijski isplativo.
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Saša Paprika rekao je kako moramo analizirati hrvatsku proizvodnja jagoda i potencijale za izvoz na zajedničko europsko tržište. –U Hrvatskoj 700 proizvođača uzgaja na površini od oko 300 hektara, 78 posto njih na površini manjoj od jednog hektra. Europa traži proizvod, a naši proizvođači nisu konkurentni. Postoje ciljane potpore za udruženja u okviru proizvođačkih organizacija, ali naši ljudi nisu skloni takvom udruživanju, već su usmjereni na direktnu prodaju, rekao je Paprika.
Savjetnik potpredsjednika Hrvatskog sabora Davorka Vidovića Sebastijan Svat rekao je da su problemi u uzgoju jagoda slični problemima i u drugim sektorima poljoprivrede te istaknuo da smo imali sustav koji je funkcionirao, no uništen je, kako je rekao u devedesetima. Također je naveo potrebu povećanja proizvodnje kao i unaprjeđenja tehnologije. –Smatram da je rješenje udruživanje, ali ono se mora odviti uz snažnu potporu i suradnju države, jedinica lokalne samouprave i samih proizvođača, zaključio je Svat.
Sudionici okruglog stola usuglasili su se kako će zajednički definirati zaključke i prijedloge s okruglog stola koje će zatim uputiti nadležnim institucijama.