Predsjednik Sabora Božo Petrov primio veleposlanika Slovačke Jurja Priputena

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovačke Jurja Priputena.

U uvodnom dijelu susreta razgovaralo se o slovačkom predsjedanju Vijećem Europske unije. Podsjetivši kako Hrvatsku predsjedanje Vijećem EU-a očekuje u prvoj polovici 2020., predsjednik Hrvatskoga sabora Petrov istaknuo je kako Slovačka može s Hrvatskom podijeliti dragocjena iskustva iz tog područja, posebice u kontekstu priprema za predsjedanje. 

Predsjednik Sabora Božo Petrov u nastavku je  istaknuo prioritete aktualne hrvatske vlade, posebno izdvojivši proces reforme javne uprave. –Uvjereni smo da reformu javne uprave možemo provesti temeljito uz podršku javnog mnijenja. U tom kontekstu od velike važnosti su nam i slovačka reformska iskustva iz područja javne uprave i lokalne samouprave, kazao je Petrov.

Bilo je riječi i o intenziviranju parlamentarne suradnje dviju zemalja pri čemu je predsjednik Sabora Petrov posebno istaknuo budući doprinos Sabora u osnaživanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Veleposlanik Republike Slovačke Juraj Priputen podsjetio je na nedavni Hrvatsko-slovački gospodarski forum koji je organiziran u Zagrebu te dodao kako je to još jedna potvrda zainteresiranosti slovačkih gospodarstvenika za investiranje u Hrvatsku. 

Sugovornici su se osvrnuli i na suradnju dviju zemalja unutar Europske unije, istaknuvši kako dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkoga, poput povijesti i mentaliteta, što može dodatno pomoći ostvarenju zajedničkih ciljeva u europskim pitanjima.

Predsjednik Petrov zahvalio je ovom prigodom veleposlaniku Priputenu na organizaciji predstojeće konferencije "EU za mlade - zaposlenost mladih kroz obrazovanje i politike EU-a" koja će se održati u Karlovcu.

Autor: Služba za medije