Tematska sjednica o skupim lijekovima

zdravstvo300Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava sjednicu s temom: "Posebno skupi lijekovi - naše potrebe i naša realnost". Sjednica će se održati u srijedu, 31. siječnja 2018. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.30 sati.

Savez društava distrofičara Hrvatske, Hrvatski savez za rijetke bolesti, Hrvatski savez udruga oboljelih od multiple skleroze, udruge djece oboljele od malignih bolesti, udruge djece s teškoćama u razvoju, ali i mnogi drugi savezi te udruge osoba s invaliditetom suočavaju se s brojnim poteškoćama među kojima je i potreba korištenja posebno skupih lijekova. 

Sudionici u raspravi ukazat će na činjenicu da su mnogi inovativni lijekovi skupi, a procedure dolaska lijeka na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dugotrajne i složene. Stoga se često zbog administrativnih, zakonskih, financijskih i mnogih drugih prepreka kasno započinje s liječenjem, a odgoda početka liječenja umanjuje šansu za uspješnu reakciju na terapiju. Za neke bolesnike to bude prekasno. U nakani da što veći broj bolesnika što prije dobije inovativne lijekove, sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske od 21. prosinca 2017. otvoren je uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a. Svrha tematske rasprave je žurno iznalaženje izlaza iz trenutačne situacije te predlaganje optimalnih rješenja.