Odbor za poljoprivredu

Izvješće sa zajedničke tematske sjednice Odbora za poljoprivredu i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o temi: „Sigurnost hrane i potreba prilagodbe zakonskog okvira za kontrolu hrane na tržištu Republike Hrvatske“

3. (tematska) sjednica Odbora za poljoprivredu, zajednička s Odborom za zdravstvo i socijalnu politiku održana je 7. prosinca 2016. godine u Hrvatskom saboru.

Tema sjednice: „Sigurnost hrane i potreba prilagodbe zakonskog okvira za kontrolu hrane na tržištu Republike Hrvatske“

Na sjednici su uz članove Odbora sudjelovali: Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Biljana Borzan, zastupnica Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog veterinarskog instituta, Carinske uprave RH, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske poljoprivredne komore.

Za provedbu kontrola sigurnosti hrane potrebno je zakonodavstvo, dobro organiziran sustav inspekcija, dosljedna primjena mjera kontrole hrane od farme do stola, uređenje odnosa s EFSA i upravljanje međunarodnim odnosima s trećim zemljama upozorio je predsjednik Odbora za poljoprivredu.
Propitivanje o stupnju učinkovitosti kontrole sigurnosti hrane u RH važno je zbog zaštite zdravlja ljudi, a slobodno kretanje zdrave hrane u okvirima postavljenog hrvatskog i EU zakonskog okvira obveza je koju nadležna tijela RH moraju provoditi istaknula je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu je govoreći o zakonskom okviru za područje sigurnosti hrane, uz nužnost kontinuirane edukacije svih sudionika lanca hrane, istaknula potrebu donošenja hitnih, zaštitnih mjera, nacionalnih propisa, naredbi i naputaka, te snažnije povezivanje informatičkih sustava prikupljanja i obrade podataka za potrebe izvještavanja, kao i unapređenje mehanizama  kontrole i samokontrole.
Ravnatelj HZJZ istaknuo je kako su prijave epidemija koje se prenose hranom u RH stabilnog trenda, te da je broj prijava epidemija koje uzrokuju Salmonelle zadnjih godina u padu. Upozorio je na potrebu provođenja preventivnih javnozdravstvenih mjera i edukaciju, te unapređenje sustava nadzora s reaktivnih na proaktivne.

Važnost potpune sljedivosti hrane od polja do stola i pojačana medijska informiranost vezana uz otkrivenu zdravstveno neispravnu hranu na hrvatskom tržištu čimbenici su koji će podići svijest proizvođača, distributera i potrošača o sigurnosti hrane istaknuo je ministar poljoprivrede.

Ministar zdravstva ne vidi bitnije slabosti u sustavu kontrole sigurnosti hrane, no potrebno je poraditi na jačanju suradnje nadležnih tijela i preciznijem definiranju odgovornosti u kontroli sigurnosti hrane. Sigurnost hrane povezana je sa zajedničkim tržištem EU, RH od toga ima koristi, ali snosi i rizike upozorila je Biljana Borzan, napomenuvši  kako svaka država članica Europske Unije sama može odrediti kriterije propisa sigurnosti hrane.

Rad na unapređenju mehanizama samokontrole i kontrole, povezivanje informatičkih sustava i unapređenje rada laboratorija za kontrolu hrane, veći stupanj komunikacije i usmjeravanje kontrole hrane sukladno procjeni rizika između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva, pristupanje prilagodbi zakonskog okvira kontrole kvalitete i sigurnosti hrane, određivanje jasne nadležnosti u sustavu kontrole hrane, davanje mogućnosti tumačenja rezultata provedenih kontrola educiranim osobama, usmjeravanje mjera edukacije i preventivnih javno-zdravstvenih mjera na kompletno pučanstvo, mogućnost ugradnje obveze osiguranja od odgovornosti prema trećim osobama u zakonskom okviru kontrole hrane, razmatranje mogućnosti uvođenja nadstandarda u sustavu kontrole hrane, prilagodba zakonskog i podzakonskog okvira vezanog uz sljedivost hrane u cilju osiguranja potpune transparentnosti i sljedivosti hrane u lancu opskrbe hranom, izrada strategije kojom bi se odredile i promovirale pravilne prehrambene navike i izrada strategije za borbu protiv kancerogenih bolesti u RH, stvaranje uvjeta za osiguravanje prednosti proizvodima veće svježine, s manjim negativnim utjecajem na okoliš, izmjena zakonskog okvira kojim bi se preciznije definirali i ograničili rokovi valjanosti zamrznutih prehrambenih proizvoda koji se mogu stavljati na tržište u RH, transparentna objava registra proizvođača i svih subjekata u lancu opskrbe hranom na web stranicama Ministarstva poljoprivrede i pristupanje donošenju Nacionalnog programa javne nabave u cilju osiguranja sigurnosti i kvalitete hrane i potpore konkurentnosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u raspravi su prepoznati  kao osnovni problemi od utjecaja na sigurnost hrane u Republici Hrvatskoj.

        PREDSJEDNIK ODBORA
        prof.dr.sc. Davor Romić